Energi · Mat med Jenny

Stationshuset som blev kafé

Sigrid Mikaelsson Rehnberg och Frida Ölund har öppnat vegankafé utanför Sorsele. De serverar mackor, chokladbollar, kanelbullar och traditionellt norrländskt kokkaffe.

När politikern och miljöaktivisten Sigrid Mikaelsson Rehnberg gick in i väggen, hittade hon så småningom tillbaka genom att börja baka. Samtidigt sökte hennes mamma upp sina rötter i Buresjön utanför Sorsele, köpte det gamla stationshuset och frågade om dottern ville starta ett kafé.

– Vad sjutton ska jag göra ensam i obygden? tänkte jag men en knasig tanke slog mig. Min vän Frida är ju grym på att baka och vi funkar väldigt bra ihop och kompletterar varandra. Har vi bott ihop och rest ihop så måste vi kunna driva kafé. Till min gigantiska glädje tackade hon ja, säger Sigrid Mikaelsson Rehnberg.

Nu driver hon det veganska Bedas café över sommaren tillsammans med kompisen Frida Ölund, som annars studerar psykologi och filosofi i Umeå. Att våga starta vegankafé i Sorsele var dock inte helt självklart.

– Egentligen var det ju inte som att vi valde platsen. Platsen fanns och kom med en möjlighet. Det är klart att folk blir chockade men tanken är inte att vi ska basunera ut att det är ett vegankafé, utan att vi har fika för alla. Men visst blir det väl lite kulturkrockar ibland, när en till exempel måste förklara för folk vad en smoothie är, säger Sigrid Mikaelsson Rehnberg.

På Bedas Café serveras fika som kanelbullar, chokladbollar och snickerskaka samt olika mackor och så klart traditionellt, norrländskt kokkaffe.

– Snart lämnar vi över till min mor att sköta kaféet men vi är nöjda med vad vi åstadkommit. Det har varit så coolt att få uppfylla en dröm och med en klok vän vid sin sida är det ju ett grymt recept på en bra sommar, säger Sigrid Mikaelsson Rehnberg.

Foto: Sigrid Mikaelsson Rehnberg