Radar · Nyhet

Privatiseringsvåg i rymden

Foto: John Raoux /AP/TT

SpaceX skickade nyligen upp en dockningsadapter till den internationella rymdstationen ISS och ser ut att bli första privata rymdbolag att flyga upp amerikanska astronauter i rymden.

Det går fort inom den privatfinansierade rymdsektorn numera. 2004 undertecknade USAs dåvarande president George W Bush en lag som öppnade dörren mellan rymden och inflytelserika aktörer som Boeing, Lockheed Martin och Google. Och en som applåderar den växande skaran privata rymdaktören är det republikanska partiets presidentkandidat Donald Trump:

– Att rymden tas över av privata aktörer är toppen, sa han hösten 2015.

Redan på 1980-talet började markrättigheter på månen att säljas efter ett påträffat kryphål i FNs månfördrag från 1967. Månen är i allra högsta grad intressant även för kapitalstarka marknadsaktörer och helium-3, som finns i stora kvantiteter på just månen, diskuteras ibland som ett möjligt energialternativ i framtiden. I dag handlar det snarare om att säkra gynnsamma kontrakt med bland annat USAs rymdorgan Nasa.

Nasa är själva i behov av finansiering och har på senare år ingått nära samarbeten med privata aktörer, däribland vapentillverkaren Lockheed Martin, vars gemensamt finansierade sond Juno nyligen nådde Jupiters omloppsbana efter en fem år lång seglats. En som dock räds privatiseringen är astrofysikern Neil deGrasse Tyson.

– Det är bättre att regeringar får sköta den här typen av investeringar. De har längre tidshorisonter och är inte underordnade kvartalsrapporter i samma utsträckning som privata bolag, säger han till nyhetssajten BGR.