Energi · Syre tipsar

Viktiga samtal i Syretältet under Almedalen

Vi tipsar om vår Youtube-kanal där många av de seminarium vi höll i Almedalen ligger uppe. Här är ett urval från de fem temadagar vi hade om drogpolitik, djurrätt, basinkomst, hållbarhet/miljö samt mänskliga rättigheter/antirasism.

Det är en imponerande lista med sakkunniga, aktivister och politiker som deltog i Syretältets samtal under veckan och vi önskar dela med oss av detta. På grund av tekniska problem är många av klippen inte fullständiga och slutet saknas, men vi hoppas att ni ändå ska finna diskussionerna intressanta och tankeväckande.


Cannabidiol – ett cannabisämne som gör cannabis mindre skadligt

Amir Englund pratar om ett icke-berusande cannabisämne som reducerar cannabis skadeverkningar och även kan fungera som medicin för schizofreni och epilepsi. Föredraget följs av frågor och en diskussion som alla närvarande gärna får delta i. Medverkande: Amir Englund, doktor i psykofarmakologi, cannabinoidforskare vid Institute of Psychiatry, Kings College i London.

Se seminariet här

 

Är basinkomst genomförbart? – Tre modeller av basinkomst

Olika modeller för basinkomst diskuteras. Karin Jansson (Miljöpartiet), Christian Engström (Piratpartiet) och Gustav Karreskog (Centerstudenter) presenterar sina modeller. Markus Kanerva och Ohti Kanninen (finska tankesmedjan Tänk) kommer med synpunkter på dem och deltar i diskussionen. Moderator: Harald Enoksson.

Se seminariet här

 

USA – TTIP, presidentval och energipolitik 

USA står inför ett vägskäl efter 8 år med Barack Obama. Det blir samtal om TTIP, höstens val och Obamas politiska vinster/motgångar. Medverkande: Henrik Nygren och Jakob Stenberg, journalister och producenter till USA-podcasten Kongressen. Beatrice Rindevall, redaktör för Supermiljöbloggen. Linnea Sandström Lange, USA-expert med erfarenhet av politiskt arbete med bl.a aborträttigheter i Chicago. Moderator: Klas Lundström, författare och frilansjournalist knuten till Syre.

Se seminariet här

 

Vegonorm och andra köttminskningsåtgärder 

Samtal om vegonorm och andra köttminskningsåtgärder. Axel Hallberg, miljöpolitisk talesperson, Grön Ungdom, Adam Hjort, miljöpolitisk talesperson, Anna-Kajsa Lidell, VD, Food For Progress. Samtalsledare: Martin Smedjeback, ickevåldsutbildare. Arrangör: Svensk mat- och miljöinformation och Vegonormnätverket i samarbete med tidningen Syre.

Se seminariet här

 

Andrum? En kritisk granskning av de nya bestämmelserna om rätten till asyl och familjeåterförening

Asylreglerna har ändrats kraftigt i år. Med grund i flyktingrörelsens mångåriga erfarenhet presenteras förändringarna. Medverkande: Sanna Vestin, ordförande i FARR , Jenni Stavare, offentligt biträde i asylärenden, Maria Strandberg från Folkkampanj för Asylrätt. Moderator: Elin Lindén från Folkkampanj för Asylrätt.

Se seminariet här