Radar · Nyhet

Ny asiatisk utvecklingsbank beviljar sina första lån

Jin Liqun på World economic forum 2013.Jin Liqun på World economic forum 2013. Foto: Michael Wuertenberg/World Economic Forum

Den nybildade Kina-baserade utvecklingsbanken Asian Infrastructure Investment Bank har utlovat förmånliga lån på över motsvarande fyra miljarder kronor till projekt i Bangladesh, Indonesien, Pakistan och Tadzjikistan.

De beviljade lånen ska enligt bankens ordförande Jin Liqun gå till miljövänliga projekt. AIIB bildades förra året med syftet att investera i Asien och har 57 medlemsländer – däribland en lång rad asiatiska stater, men också länder i väst. Kina är bankens största investerare.

Martin Khor vid den Genève-baserade tankesmedjan South Centre säger till IPS att AIIB är ett mycket viktigt initiativ – eftersom tidigare utvecklingsbanker har dominerats av länder från den rika delen av världen. Dessutom menar Martin Khor att den nya banken fyller ett tomrum eftersom den planerar att investera i utvecklingsländers infrastruktur.

Förra månaden beviljade AIIB sina fyra första lån – för investeringar i utbyggnaden av elnätet i Bangladesh, vägar i Tadzjikistan och Pakistan samt satsningar i slumområden i Indonesien. USA och Japan tillhör några av de länder som hittills inte har velat investera i den nya utvecklingsbanken.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV