Radar · Nyhet

Hårt pressade sjuksköterskor kräver arbetstidsförkortning

Foto: Anders Ahlgren/SvD/TT

Under flera år har medier rapporterat om massuppsägningar av personal i sjukvården i protest mot dåliga arbetsförhållanden. Under de senaste veckorna har det upprepats igen och nu drabbar bristen på erfaren personal även föryngringen i yrket.

I början på juli lämnade 35 barnmorskor vid Helsingborgs lasarett in sin avskedsansökan, rapporterar tidningen Vårdfokus. Konflikten med arbetsgivaren gäller främst att personalen vill ha mer vila mellan nattpassen och de vill att arbetstid på nätter och helger kvittas mot arbetstidsförkortning. Det innebär en arbetsvecka på drygt 32,5 timmar istället för nuvarande 38,25 och barnmorskorna menar att det är rimliga krav.

– Jag vet att det ryms inom befintlig budget och med den personalstyrka som finns i dag, utan att det kostar en enda krona extra, säger Birgitta Hartford, barnmorska som jobbat 38 år på förlossningen, till Vårdfokus.

Den 5 juli publicerades en debattartikel i Expressen där 25 sjuksköterskor skriver att de för sin egen hälsas skulle måste säga upp sig från sin arbetsplats på Akademiska sjukhusets akutmottagning i Uppsala. Anledningen är att de tills nu haft en sådan kvittningsmodell för obekväm och påfrestande arbetstid som barnmorskorna i Helsingborg efterfrågat, men den 15 september kommer den så kallade poängmodellen tas bort, på grund av strandade förhandlingar, samtidigt som de kommer få mer obekväm arbetstid och lägre ersättning. De skriver:

”Vi har en arbetsplats som vi trivs på och en bra arbetsmodell vilket har gjort att sjukfrånvaron minskat. Nu kommer troligtvis sjukfrånvaron och stressymptomen att öka igen.”

Vårdförbundet har efter det lämnat in ett nytt förslag om arbetstidsförkortning och ytterligare förhandlingar med arbetsgivaren ska inledas i augusti.

Vårdfokus skrev förra året att medan Vårdförbundets strejk 2008 handlade om lönenivåer, så har arbetsvillkoren blivit den stora frågan under senare år. Deras genomgång visar att det mellan 2013 och 2015 förekom minst åtta fall inom vården då en stor del av personalen lämnade en enskild avdelning.

För lite tid för återhämtning är ett återkommande tema. I mars sa 24 stycken, mer än hälften, av intensivvårdssjuksköterskorna upp sig på Centralsjukhuset i Kristianstad av den anledningen.

– Det vi är ute efter är arbetstider som innebär att man orkar ett helt yrkesliv, sa Mats Runsten, Vårdförbundets ordförande i Skåne, i samband med det.

Brist på personal är ett annat problem och nu drabbar det inte para personal och patienter, utan också utbildningen för nya sjuksköterskor, rapporterade Ekot igår måndag. Det finns ett stort intresse för att utbilda sig till sjuksköterska och regeringen har avsatt pengar för fler platser, men nu är det stor brist på erfarna sjuksköterskor som kan handleda studenterna under deras praktik.

En konsekvens av det är att det blir nyutbildade i yrket som tar på sig handledarrollen, något som ytterligare ökar arbetsbelastningen för dem.

– Man är ny i yrket och så har man en student med sig också. Det är klart att det blir problem, säger Carolina Niemi, som är klinisk adjunkt, till Ekot.

Vårdförbundet om massuppsägningar