Glöd · Debatt

Digitalisering som lösning på integrationen

Under Almedalen har man återkommande lyft fram utmaningarna i samhället med integration och migration. Det är en viktig aspekt men det saknas ofta konkreta förslag som använder sig av ny teknik. Man missar om och om igen att använda sig av digitaliseringens möjlighet. Istället för att finnas på de universella plattformar där både medborgare och nyanlända finns fastnar allt i Kafkaliknande processer.

Tillgänglighet till samhället för nyanlända bör vara en självklarhet. Till exempel genom att samtliga anläggningsboenden via Migrationsverket har access till internet. Ge alla nyanlända möjlighet att agera och aktivt delta i konversationer samt koordinera sin vardag med myndigheter. Detta är inte en självklarhet idag. Det leder till att nyanlända i större utsträckning än nödvändigt blir isolerade. Den isolering som sker genom ortsplacering skulle kunna brytas genom tillgång till internet. Det ger människor en chans att i större utsträckning själva skapa sig en plats i samhället och bidra. Utan internet får de inte tillgång till tjänster som utvecklas av civilsamhället.

Efter Almedalen är känslan tudelad. Å ena sidan finns många olika aktörer på plats i Almedalen som alla bidragit på olika konkreta sätt. Å andra sidan missar man ofta på institutionell nivå hos aktörer som Migrationsverket och Socialtjänsten att använda sig av människors egen vilja. Vare sig man är nyanländ eller medborgare vill man använda de billiga och tillgängliga lösningar som digitaliseringen skapar och inte stoppas av Kafkaliknande processer.

Utgångspunkten måste vara delaktighet i alla steg för att kunna hantera de utmaningar som samhället står inför. Tjänster från offentliga aktörer måste blandas med civilsamhällets, entreprenörers och enskilda medborgares drivkrafter till förändring.

Tre enkla förslag till samtliga inblandade offentliga aktörer och politiker:
1. Ge nyanlända ett temporärt digitalt id.
2. Skapa en palett av e-tjänster för självservice där nyanlända aktivt kan delta i sitt eget ärende.
3. Skapa en öppen digital infrastruktur baserad på öppna standarder, API:er, öppna data där både offenliga aktörer, och privata initiativ kan samverka för allas bästa. Här borde självklart även öppna lärandeplattformar för SFI ingå.

Utnyttja den öppning det breda internetanvändandet bland nyanlända och medborgare ger.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV