Energi · Mat med Jenny

Veganskt på frammarsch i Sveriges Manchester

L

inssoppan med kokosmjölk och ingefära står på bordet och bredvid ligger ett nybakat bröd med morots- och palsternackshummus. Ägaren till Eugeniadotters Kafé & Bistro i Norrköping pratar varmt om ingredienser, om porslin och inredning. Allt präglas av återbruk och hållbarhet. En lunchsugen gäst kommer in, iklädd en vacker kjol, och konversationen är i gång. Frida Eugeniadotter Larsson visar upp ett förkläde med återvunna tyger och det antecknas klädtips.

– Jag älskar att kika ut i kaféet och se att tre gäster som nyss var främlingar, sitter vid varsitt bord och talar med varandra om allt mellan himmel och jord. Många kommer in och njuter av maten ensamma och ser så harmoniska ut. En vacker syn, säger Frida Eugeniadotter Larsson.

Kaféet ligger längst upp på Kungsgatan i staden som kallas Sveriges Manchester. Frida Eugeniadotter Larsson lade beslag på lokalen i vintras, renoverade den tillsammans med sina närmaste vänner och inredde med återvunna möbler och tyger. På väggarna hänger tavlorna av den person som gett upphov till namnet: Fridas mamma vars andranamn var Eugenia.

På innergården, där man gärna får slå sig ner med sin rabarberkompott, odlas örter till maten. Ett par nyplockade myntablad pryder kompotten. Det är lummigt och blommigt och kvittrigt. Kaffet smakar extra bra i en syrénberså. Till lunch serveras olika soppor med bröd. Under kvällstid erbjuds både råa och varma rätter som grytor och lasagne.

– Jag köper matvarorna från en matkedja som satsar mest på ekologiskt, miljötänk och transparens och en del köper jag lokalt. Jag odlar också eget i pallkragar med hjälp av vänner och jag byter till mig mycket från odlarentusiaster. En planta mot cafecito! Det är en hit, säger Frida Eugenia -dotter Larsson.

Norrköping har gått från att vara en stad med ett blygsamt utbud för veganer, till att ha minst en handfull intressanta ställen att testa, som till exempel den veganska foodtrucken Trottoarbaren. Eugeniadotters Kafé & Bistro är det senaste tillskottet och stadens andra helt veganska matställe.

– Jag vill bidra till Norrköpings kulturliv och vibe. Vår stad växer och har dammats av rejält. Och så tycker jag om att visa på alternativ. I detta fall kan jag genom mitt projekt bidra till att utmana köttnormen, alkoholnormen och slit-och slängnormen, säger Frida Eugeniadotter Larsson.

 

Veganska tips i Norrköping

Frida Eugeniadotter Larsson på Eugeniadotters Kafé & Bistro. Jenny Luks