Radar · Nyhet

Mycket kvar att göra för världens funktionsvarierade

Tio år har gått sedan FN antog en konvention om rättigheter för personer med funktionsnedsättning, kallad CRPD. Konventionen har gett resultat, men ännu återstår mycket arbete. Det framkom nyligen vid ett FN-möte.

Företrädare för de 165 länder som omfattas av konventionen träffades nyligen för att diskutera i vilken grad den tillämpas, samt för att välja medlemmar till den expertkommitté som arbetar för CRPD.

Företrädare för organisationer menar att det är särskilt viktigt att personer med funktionsnedsättningar fullt ut erkänns sina mänskliga rättigheter.
Vladimir Cuk, ordförande för International Disability Alliance, säger till IPS att ett av de viktigaste inslagen i FN-konventionen handlar om att personer med funktionsnedsättningar själva ska ges möjlighet att påverka frågor som berör dem. Trots detta menar han att det inom FN-systemet snarare har blivit mindre vanligt att organisationer som arbetar med dessa frågor blir konsulterade.

– Vi är de främsta experterna när det gäller frågor om funktionsnedsättningar, så det handlar om diskriminering när så inte sker, säger han.

Den nya kommitté som valdes består av personer som själva har olika funktionsnedsättningar.