Radar · Nyhet

Ja till metod för slutförvar

Den metod som Svensk Kärnbränslehantering  AB (SKB) förespråkar för slutförvaring av kärnavfallet är säker. Det menar Strålsäkerhetsmyndigheten som igår överlämnade sitt besked till Mark- och miljödomstolen.

Efter över fem års granskning var det igår dags för Strålsäkerhetsmyndigheten  att överlämna sin bedömning. De anser att Svensk Kärnbränslehantering AB (SKB) har förutsättningar att uppfylla strålsäkerhetskraven för att slutförvara använt kärnbränsle.

– Vi bedömer att SKB, för detta steg i prövningsprocessen, tillräckligt väl har visat att slutförvaret kan bli långsiktigt strålsäkert, säger Ansi Gerhardsson, enhetschef på Strålsäkerhetsmyndigheten i ett pressmeddelande

Myndighetens besked kommer att ha stor betydelse.

Avfallet, som ska ner i berget vid Forsmarks kärnkraftverk, ska förvaras i 100 000 år. Fortfarande råder olika uppfattningar om säkerheten kring kopparkapslarna som kärnbränslet ska placeras i.

– Nu anser jag att det är vetenskapligt bevisat att koppar är en sådan dålig metall att det inte fungerar mer än tusen år, säger korrosionsforskaren Peter Szakalos på KTH till Sveriges radio.

Det slutgiltiga beslutet om slutförvaring av använt kärnbränsle tas av regeringen.