Radar · Nyhet

FN underkänner svensk kontroll av AP-fonderna

FNs kommitté för ekonomiska, sociala och kulturella rättigheter ger Sverige bakläxa för kontrollen av AP-fondernas investeringar. I sin granskning av Sverige rekommenderar de en obligatorisk risk- och konsekvensanalys inför investeringar. Därtill menar de att övervakningen måste bli bättre, för att kontinuerligt säkra att AP-fonderna inte bidrar till kränkningar mänskliga rättigheter.

AP-fonderna förvaltar 1 500 miljarder av svenskarnas pensionskapital. Stora summor investeras inom områden som gruvnäring, jordbruksindustri och fossila bränslen.
Under förhöret i Genève i början av juni kritiserade kommittén särskilt AP-fondernas fortsatta investeringar i Goldcorp som driver Marlingruvan i Guatemala.

– AP-fonderna försvarar ofta kritiserade investeringar med att det är bättre att de stannar kvar som ägare och påverkar bolag genom dialog. Etikrådet har lyft dialogen med Goldcorp som ett framgångsexempel och det imponerade inte på kommittén. Nu måste riksdagens pensionsgrupp tänka om och införa ett oberoende hållbarhetsråd som övervakar fondernas investeringar, säger Annelie Andersson från Latinamerikagrupperna i ett pressmeddelande.