Radar · Nyhet

Reaktorer avvecklas i Kalifornien – och Oskarshamn

Vad den svenska energiuppgörelsen kommer att betyda för kärnkraften är ännu oklart. Men i går meddelade i alla fall OKG att Sveriges äldsta reaktor som planerat kommer att tas ur bruk nästa år. Beskedet kom kort efter att det stod klart att Kalifornien snart stängt sina sista kärnkraftverk.

I Kalifornien kommer delstatens sista kärnkraftsreaktorer vid Diablo Canyon Power Plant att tas ur drift år 2024 respektive 2025. Det amerikanska energibolaget PG&E meddelade sitt beslut förra veckan efter framgångsrika förhandlingar med miljöorganisationer och fackförbund.

Kärnkraftsproduktionen vid reaktorerna är tänkta att ersättas av förnybar bränsleproduktion samt energilagring och energieffektivisering för att på så sätt rädda jobb och befästa Kalifornien som en av pionjärstaterna inom alternativ energi.

– Kalifornien är världens sjätte största ekonomi och fasar nu ut kärnkraften, vilket försäkrar att grön energi ersätter och gör delstaten till en ledande aktör i kampen mot klimatförändringar, säger Erich Pica, ordförande för Jordens vänner i USA, i ett pressmeddelande.

Erich Pica kallar överenskommelsen mellan miljöorganisationer, fackförbund och energibolag för ”historisk” – och får medhåll från delstatens lärosäten.

– Det innebär en stor seger för miljön, säger Daniel Hirsch som undervisar i socialvetenskap inom miljö- och kärnkraftspolitik vid UC Santa Cruz, till Los Angeles Times.

Beslutet från Kalifornien dimper ner just som Oskarshamnsverkets Kraftgrupp (OKG) meddelar att reaktor O1 kommer att avvecklas vid halvårsskiftet 2017. Beslutet har fattats efter att Mark- och miljödomstolen i Växjö har stakat ut villkoren för en avvecklingsprocess, som OKG lämnade in en ansökan för under 2015.

OKGs vd Johan Dasht är nöjd:

– Det är positivt att de villkor som OKG föreslagit nu vunnit laga kraft, säger han i ett pressmeddelande.

O1 var Sveriges första kommersiella reaktor som togs i drift. Året var 1972. O1s radioaktiva avfall är tänkt att placeras i Slutförvar för kortlivat radioaktivt avfall i Forsmark (SFR), meddelar OKG.