Energi

Syre engagerar


Jag är uppväxt i småbrukarmiljöer i Norrland, bor numera i Stockholmsförort och i sommarstuga i Roslagen. Jag har under min livstid sett hur vimlet av starflockar, lärkor, svalor, kråkor, sparvar tunnats ut och tystnat. Där det förut var fullt av fjärilsfladder och insekter av alla de slag är det numera ganska tomt. När såg jag sist en mnemosynefjäril? När hörde jag nattskärran? För några år sedan försvann skogsklockan från vägkanterna. Det här hänger ihop med nedläggningen av jordbruken. Jag står inte ut med den trosvissa okunnigheten i Syre.

Ylva

Det påminner mig om när svenska basinkomstkritiker tror att de kan gånga antal invånare med en basinkomsten för att komma fram till vad den ”kostar”. Men om vi nu pratar fakta. Någon summa var aldrig på förslag i folkomröstningen i Schweiz. Summan 2500 schweizisk francs kommer från aktivisternas tänkta modell.Hade förslaget gått igenom så hade några rader om rätten till basinkomst skrivits in i konstitutionen och ett långt arbete om att utröna vilken nivå basinkomsten skulle ligga på, och hur den skulle finansieras.

Martin om Hannah Lemoines krönika Räkna rätt i debatten om basinkomst

Bra att ni lyfter frågan idag. Var väldigt konfunderad över att p1 morgon under den timme jag lyssnade inte nämnde det alls.

Rut Blomqvist angående Lennart Fernströms ledare om skärpt asylpolitik

Det här blev ett känsloladdat brev. Jag kunde naturligtvis ha skrivit helt sakligt och hänvisat till skriftliga källor och belägg, sänt med en hel litteraturlista. Men för en gångs skull har jag valt att visa den ledsnad jag känner över att människor som vill så väl, som ni som skriver Syre, harhamnat så fel. Jag tror att det är brist på erfarenhet och djupare kontakt med natur och djur.

Ylva

Just nu driver han en tidning som heter Syre, ”frihetligt grön”, 6 500 i upplaga, som känns som om den har mer bilder än text.

Peter Kadhammar i söndagskrönika i Aftonbladet där han diskuterar medborgarlön med Lennart Fernström

”Refugees welcome” ena dan, nästa dag röster man genom denna lagförändring. Nåt mer ryggradslöst och makthungrigt parti än Mp har världen aldrig skådat!

Ian Olsoni angående artikeln ”MP-tvekan inför flyktingomröstningen”