Radar · Nyhet

Nej till strängare vapenlagar i USA

USAs senat röstade nyligen nej till hårdare vapenlagar efter dödsskjutningarna i Orlando, där 49 människor dödades och 53 skadades. På senatsbordet låg fyra förslag som bland annat ämnade försvåra för enskilda individer att komma över automatvapen av den typ som använts vid flera dödsskjutningar i USA de senaste åren. Ett av förslagen backades till och med upp av den amerikanska vapenlobbyns mäktigaste aktör National Rifle Administration (NRA), men samtliga förslag röstades alltså ner.

Fastän Republikanerna har majoritet i senaten visar vapenfrågan på en splittring bland såväl republikaner som demokrater, enligt en genomgång av nyhetssidan VOX. En av anledningarna till motståndet mot striktare vapenlagar är att NRA förblir en viktig bidragsgivare till USAs två dominerande partier och enskilda senatorers valkampanjer.

– De senaste attackerna i Orlando, oavsett hur oroade och upprörda folk är, kommer inte förmå kongressledamöter att rösta emot sina egna intressen, säger Jason Johnson, professor i statsvetenskap vid Hiram College, till al-Jazeera.