Radar · Nyhet

Miljontals indier fast i modernt slaveri

Enligt nya siffror från människorättsorganisationen Walk Free Foundation är Indien det land i världen där flest människor tvingas leva under slavliknande förhållanden.

Organisationen uppger i ett nytt index, kallat Global Slavery Index, att över 18 miljoner indier utnyttjas under slavliknande förhållanden som bland annat tvångsarbetare, skuldslavar eller inom sexindustrin.

Enligt Australien-baserade Walk Free Foundation uppskattas nästan 46 miljoner människor i världen leva under slavliknande förhållanden, och en majoritet av dessa lever i Indien, Kina, Pakistan, Bangladesh och Uzbekistan.

Mellan åren 2011 och 2013 ska fler än 10 500 barn ha blivit anmälda som försvunna från Chhattisgarh, som är en av Indiens fattigaste delstater. Många av dessa barn misstänks bli utnyttjade som barnarbetare – ofta som hembiträden i städerna, en marknad som enligt experter fortsätter att växa.

Indisk brottsstatistik visar att människohandeln med minderåriga flickor har ökat kraftigt under det senaste decenniet. Experter menar att det ofta handlar om unga flickor som tvingas in i prostitution. Just nu pågår arbetet med ett nytt indiskt lagförslag som syftar till att höja straffen för personer som gör sig skyldiga till olika former av människohandel.