Radar · Nyhet

Matbrist på Madagaskar

En ihållande torka har lett till att över en miljon människor på Madagaskar lider svår brist på mat. I landets södra delar har många tvingats ta till desperata metoder för att få något att äta.

Bekily är ett av de hårdast drabbade distrikten i en av landets södra regioner och tusentals barn i området lever nu på frukter från vilda kaktusar, trots att denna diet orsakar kraftig förstoppning.

I januari genomförde USAID en insats där tusentals hushåll fick tillgång till majsfröer, men i många fall hade inte familjerna möjlighet att vänta på en ny skörd.

– De flesta av oss hade ätit upp allt inom bara tre veckor eftersom det inte finns något annat att äta, berättar Havasoa Philomene, 53.

Det amerikanska biståndsorganet USAID bedömer att 1,1 miljoner människor på södra Madagaskar lider brist på mat, vilket motsvarar över 80 procent av landsortsbefolkningen i landets sju sydliga distrikt.

FNs livsmedelsprogram, WFP, uppger att torkan har lett till att många redan tidigare fattiga hushåll tvingats sälja av sina boskap, sina kläder och husgeråd i jakten på mat.

Madagaskar har varit utsatt för problem med torka ända sedan 2013. Shalom Laison, som är programchef för biståndsorganisationen Adventist Development and Relief Agency, ADRA, säger att minst 80 procent av de skördar som förväntats under maj och juni nu kommer att gå förlorade.