Radar · Nyhet

Trump fördöms av Reportrar utan gränser

Republikanernas trolige presidentkandidat i höstens amerikanska presidentval, Donald Trump, har portat tidningsjätten Washington Post från att kunna ackreditera sig till hans kampanjmöten. Reportrar utan gränser fördömer beslutet.

Donald Trumps stängda dörr för Washington Post – som bland annat avslöjade Watergate-affären på 1970-talet – bottnar i en rad uttalande från den republikanske presidentkandidatens i spåren efter massakern vid en nattklubb i Orlando. Ett hatbrott riktat mot hbtq-personer som Trump gjorde politik på genom att insinuera att president Barack Obama underlåter ”radikal islamistisk terrorism” att strö terror runtom i USA.

Detta kommenterade Washington Posts ledarskribenter och reportrar, och på ett sätt som Donald Trump ogillade. På sin Facebooksida skrev han:

”På grund av den otroligt felaktiga bevakningen och rapporteringen av den rekordartade Trump-kampanjen, drar vi härmed tillbaka pressackrediteringarna för falska och oärliga Washington Post.

Washington Posts chefredaktör Martin Baron kommenterade Trumps beslut med följande ord:

”[Washington] Post kommer att fortsätta sin bevakning av Donald Trump såsom vi gjort hela tiden – värdigt, ärligt, riktigt, energiskt och orubbligt.”

Reportrar utan gränser instämmer i Barons kommentar och fördömer Trumps agerande, som de menar kränker pressfriheten. Den globala journalistorganisationen frågar sig hur ”det republikanska partiet kan ursäkta en vägran att pressackreditering en av landets största dagstidningar?”

Det är emellertid inte första gången som Trump fäktats med amerikanska medier. Förutom offentliga påhopp och kritik av olika mediers rapportering har han vägrat att delta i en debatt på den konservativa tv-kanalen Fox News efter att de vägrat gå med på Trumps krav om att en viss reporter inte skulle få agera moderator.

I Sverige portade Sverigedemokraterna Expressen från sin valvaka 2014. Ett beslut som kritiserades av bland annat andra tidningar och den dåvarande kulturministern Lena Adelsohn Liljeroth.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV