Energi · Mat med Jenny

Fira midsommarafton med en smörgåstårta

Få maträtter imponerar på festgästerna som en smörgåstårta. Den är vacker att titta på, ambitiös och riktigt god. De flesta ingredienser kan väljas ekologiska. Variera påläggen efter tycke och smak! Vissa gillar vegokött och ost, medan andra föredrar bara frukt och grönsaker. Läs igenom receptet noggrant före tillagning. En matberedare eller stavmixer är bra att ha.

10–15 bitar

 

Linsfyllning

2 dl kokta linser

1 dl kokta kikärtor

1 gul lök

1/2 dl olja

1/2 dl chilisås

1 msk buljongpulver

1 knippe dill

1–2 krm rökarom (Liquid Smoke)

Linserna och kikärtorna kan köpas färdiga på burk eller tetra om man önskar. Mixa alla ingredienser i en matberedare. Finhacka gärna löken innan så att den blir ordentligt mixad. Var försiktig med rökaromen! Några droppar räcker. Denna fyllning passar också utmärkt som smörgåspastej.

Morotsfyllning

3 dl äggfri majonnäs (t ex Coop X-tras Lätt Majonnäs, Astrid och aporna eller Plamil)

4 stora morötter

2 dl hackad gurka (s k Bostongurka)

1 tsk örtsalt

peppar

Riv morötterna fint och blanda alla ingredienser i en skål. Peppra försiktigt.

Skagenfyllning

400 g rökt tofu (eller naturell som smaksätts med 1–2 krm rökarom)

2 dl äggfri majonnäs

2 dl Oatly iMat Fraiche

2 msk citronsaft

2 burkar röd eller svart tång-
kaviar

1 knippe hackad dill

örtsalt

peppar

Krama sönder tofun med en hand. Rör ner övriga ingedienser i en bunke och tillsätt tofun. Salta och peppra. Om tofun är naturell, tillsätt 1–2 krm rökarom. Var försiktig med rökaromen! Några droppar räcker. Fyllningen passar också utmärkt i en baguette.

Tillredning

3–4 dl äggfri majonnäs

3–4 dl Oatly iMat Fraiche

24 skivor formfranska

mandariner på burk, inkl spadet

1 burk svart tångkaviar

1 burk röd tångkaviar

körsbärstomater

röda vindruvor

rädisor

citronskivor i bitar

vegoskinka eller dylikt

vegansk ost

1 knippe dill

1 stor gurka

eller andra favoritpålägg

Rör ihop majonnäs och fraiche i en bunke. Skär bort kanterna på brödskivorna och lägg ut 3×2 rader av formfranska intill varandra på ett serveringsfat. Pensla bröden med spadet från mandarinerna.

Fördela linsfyllningen över bröden, lägg på ett nytt lager bröd och pensla med mandarinspad. Gör om samma procedur med morotsfyllningen och Skagenfyllningen. Täck översta fyllningen med det sista lagret bröd och täck hela tårtan med majonnäs- och fraicheblandningen, inklusive sidorna. Blanda till mer majoröra vid behov.

Garnera ovansidan med mandariner, små klickar av kaviar, halva körsbärstomater, halva vindruvor, rädisskivor, citronbitar, rullar/bitar av vegoskinka, ost och dillkvistar i fina mönster. Täck kanterna med tunna skivor av gurka. Tårtan blir saftigast om den tillreds ett dygn före servering. Garnera kan du dock göra samma dag.

 


Jenny tipsar:

Hampan på väg in på svenska marknaden

Hampan på väg in på svenska marknaden Veganska Malmöföretaget Ekko Gourmet lanserar nu en ny produkt: Hampabiffar. Biffarna är baserade på ekologiska råvaror som gröna ärtor, hampafrön och pumpafrön och är smaksatta med bland annat chili, mynta och lime. Hampan är en gröda som allt mer börjar synas på den svenska marknaden.

– Intresset för hampa har verkligen ökat den senaste tiden då växten kan användas till så många olika områden. Den är perfekt till mat men också till textilier, papper, bränsle och plastsubstitut. Dessutom är den en vegetabilisk källa till fullvärdigt protein som är lätt för magen att smälta, säger Jared Christensen, grundare av Ekko Gourmet. Ekko Gourmets produkter saluförs i samtliga stora matbutikskedjor.

Foto: Djurens Rätt

Ny app hjälper dig i matbutiken

Djurens rätt har släppt en ny mobilapp som är behjälplig för den som vill välja veganskt i matbutiken. Appen heter Vegokoll och går ut på att man scannar in en varukod och får upp information i mobilen om varan är vegansk eller inte. Är varan inte redan inlagd, kan man själv lägga in den. Alla produkter måste godkännas av Djurens rätt innan de registreras. Appen är en betaversion, vilket innebär att användarna gärna får testa, rapportera buggar och fylla på med fler varor. Vegokoll finns tillgänglig för både iPhone och Android.


Pulled Vego – ny veteprodukt från Garant

Garant lanserar nu en produkt som heter Pulled Vego. Den är ett alternativ till pulled pork och är baserad på tuggigt veteprotein, vetemjöl, rapsolja, kornmalt och kryddor. Garants produkter saluförs på Hemköp, Willys och Tempo. Pulled Vego hittas i kyldisken.

Foto: Dominika Ström

Veganskt och ekologiskt kafé har öppnat på Söder

Har man vägarna förbi Stockholm, är Hornsgatan på Söder en given destination. Här kryllar det av veganska och veganvänliga restauranger och nytt på gatan är delin och kaféet Delivore, som drivs av den veganska matbutiken Goodstore. Snaskigt framför nyttigt, är ledorden. På menyn finns smörgåsar, bagels och sallader med både grönsaker och vegoköttiga pålägg. I fikadisken serveras godsaker som milkshakes med glass, grädde, karamellsås och marshmallows. Hornsgatan 149 är adressen.

Kristoffer Appelquist och Isabelle Ahonen Johansson

Nya vegotillskott i poddvärlden

Veganska poddar, det vill säga radioprogram på nätet, finns det en uppsjö av. Ett av de senaste tillskotten är Vegopodden med radioprofilen Kitty Störby Jutbring och kokboksförfattaren Mattias Kristiansson. Och det allra senaste bidraget är Dödsskönt i kistan med komikerna Kristoffer Appelquist och Isabelle Ahonen Johansson. I podden diskuterar programledarna veganism och djurrätt, gör reportage, träffar människor och lagar djurvänlig mat. Dödsskönt i kistan är sponsrad av Djurens Rätt och hittas på Soundcloud och iTunes. Vegopodden hittas på Soundcloud.