Radar · Nyhet

Aktion under partiledardebatt

I onsdags möttes partiledarna i riksdagen för en sista debatt innan sommaren. Medan ledamöterna diskuterade i kammaren pågick en klimataktion i närheten, vid Rosenbad där statsministern har sitt tjänsterum.

Enligt polisen använde aktivisterna våld mot Rosenbads vakter i samband med att de klättrade upp på entrétaket och höll upp en banderoll med S och MP-loggor samt texten ”Vi låter kolet ligga”. Enligt aktivisten Emma Öhrn, som intervjuades av Expressen på plats, var dock förloppet fredligt. Något våld går heller inte att se i de filmer som spridits i sociala medier.

Fyra personer greps av polisen. De tio aktivisterna saknade kopplingar till någon organisation.

I riksdagshuset inledde statsminister Stefan Löfven (S) sitt anförande med skjutningarna i Orlando. Han talade framför allt om terrorism och integration och det var teman som fick stort utrymme under den tre timmar långa debatten. I övrigt lyftes bland annat jobben, skatterna och skolan.

Försäljningen av kolet dök också upp kort i partiledardebatten. Jonas Sjöstedt (V) frågade Gustav Fridolin (MP) om det tjeckiska bolaget EPH verkligen kan anses vara en lämplig köpare av Vattenfalls kolgruvor i Tyskland.

– Det är en stor och viktig fråga och Miljöpartiet arbetar i varje beslut för att så mycket kol som möjligt ska stanna i marken, svarade han.

Efter att Jonas Sjöstedt påpekat att han inte fått svar på frågan tillade Gustav Fridolin att bedömningen av EPH som köpare finns med i processen.

Enligt SvD väntas inom kort ett beslut om försäljningen av Vattenfalls kolgruvor.