Radar · Nyhet

Västsaharisk ledare död

Mohammed Abdelaziz, ledare för Västsaharas befrielserörelse Polisario, avled förra veckan efter en lång tids sjukdom. Dödsfallet sker samtidigt som tonläget mellan Marocko och Västsahara trappats upp.

Abdelaziz föddes 1948 i staden Smara i dåvarande Spanska Sahara, en koloni som efter den spanska diktaturens fall utlovades självständighet men istället har ockuperats av Marocko sedan 1975. Ett krig mellan befrielserörelsen Polisario (uppbackad av Algeriet, Kuba och Sovjetunionen) och Marocko (med stöd av Frankrike och USA) gjorde Västsahara till en av Kalla krigets många väst–öst-konflikter.

1991 uppnådde FN ett eldupphör. Ett av villkoren var att sahrawierna (västsaharierna), splittrade i ockuperade och befriade zoner avskilda av en 220 mil lång mur byggd av Marocko, skulle få folkomrösta om sin framtid: att tillhöra Marocko som autonom provins eller bli ett självständigt land. Marocko har saboterat varje försök till folkomröstning, bland annat genom politisk förföljelse av självständighetsaktivister och inflyttning av marockaner i det ockuperade Västsahara.

Kampen för ett självständigt Västsahara bedrivs främst från Algeriets huvudstad Alger. Abdelaziz avled i ett känsligt skede då Marocko upplever press från bland annat FNs generalsekreterare Ban Ki-Moon som beskrivit landets närvaro i Västsahara som ”en ockupation”. Något som fick Marocko att utvisa 84 personer ur FNs fredsbevarande mission. Sedan flera år brottas även Polisario med ett växande missnöje kring bristande politiska framsteg. Många förespråkar ett återupptaget väpnat motstånd mot Marocko.

Khatri Abdouh väntas bli Polisarios nye generalsekreterare, efter 40 dagars landssorg.
Klas Lundström