Energi · Syre tipsar

Veckans tips!

”Har vi inte fått nog av våld på den här planeten redan? Det är dags att lägga ner vapnen, sluta peka finger och göra vad vi kan för att arbeta för freden. Den 12 juni börjar vi en fredsmarsch från Sverige, genom Europa, mot Syrien. Syftet är världsfred. Målet är världsfred. Och vi behöver hjälp av varenda människa på hela jorden för att det ska bli så.
Snälla du, sprid det här. Gör vad du kan för att skapa fred i ditt liv, i din familj, bland dina vänner, på ditt jobb, i din regering.  Vi kan inte passivt stå bredvid när människor dödar andra människor, när människor förstör skogar, floder, hela ekosystem. Det är därför vi marscherar för fred. Och vi bjuder in dig att vara med. Läs mer på www.walk2peace.eu.”

Foppatofflor? Foto: Jerry Wennström

Foppatofflor av gammstövlar

I Facebookgruppen Återbruka mera! hittade jag det här tipset, inlagt av Jerry Wennström. ”I Norrland så köp vi int’ nå kinatofflen, vi skär till nå gammstövlen vä kniven”, skriver han. Någon mer beskrivning behövs inte, det är bara att vara lite säker med kniven.

Muscovadosocker. Foto: Moe Rubenzahl/Creative Commons 3.0

En socka på sockret

Muscovadosocker är en sorts saftigt och smakrikt råsocker från Mauritius. Det smakar mer än vanligt råsocker och finns att köpa Krav- och Fairtrade märkt. Men man ska helst hålla sockret fuktigt, för annars torkar de saftiga sockerkristallerna ihop till en ohanterlig, hård klump.

Ett praktiskt sätt att hålla sockret fuktigt är att hälla det i en glasburk, blöta ner en strumpa – förslagsvis en udda sådan – och trä den över öppningen. Strumpan behöver fuktas igen med ett par dagars mellanrum, men det gör inget om du glömmer det. Även om sockret hinner torka ihop blir det mjukt och saftigt igen efter några timmar i fuktig atmosfär.