Radar · Nyhet

MP-toppar petas

I veckan beslutade Miljöpartiets riksdagsgrupp om ny fördelning av uppdrag för ledamöterna eftersom ”sammansättningen i riksdagsgruppen förändrats i och med regeringsombildningen”.  Det innebär bland annat att Carl Schlyter och Valter Mutt tvingas lämna sina poster.

Före detta språkröret Åsa Romson tar över som ordförande i EU-nämnden efter Carl Schlyter och Pernilla Stålhammar blir ny utrikespolitisk talesperson efter Valter Mutt. Jabar Amin och Annika Lillemets har avsagt sig sina uppdrag i protest.

Avgörande för att Carl Schlyter och Valter Mutt nu tvingats lämna är enligt dem själva att de vägrat följa partilinjen när det gäller värdlandsavtalet med Nato. En slutsats som också dragits av medierna och många av Miljöpartiets medlemmar.

Miljöpartiets gruppledare i riksdagen Maria Ferm, vill inte avslöja varför de får lämna sina poster.

– Vi har fattat ett beslut i riksdagsgruppen. Vi har haft en gedigen process där valberedningen lagt fram ett förslag som vi tagit ställning till. I övrigt kommenterar jag inte interna processer eller diskussioner, säger hon till TT.

I en intervju med SVT säger Carl Schlyter att Miljöpartiet nu lämnar sin demokratiska tradition och att regeringsduglighet tolkas som ”tystnad och lydnad”.

– Vi har alltid förespråkat att vi ska stå för bra ideal, att vi ska visa människor hopp om vägen framåt till en bättre framtid. Nu säger man: ”Nej, det finns inte lojalitet med partiprogrammet, med partikongressen, med valmanifestet. Det finns en lojalitet som ska vara 100-procentig med vad regeringen beslutar och med vad riksdagsgruppen beslutar. Andra lojaliteter får inte räknas”, säger han till SVT.

Carl Schlyter menar att det inte finns någon koppling till kritik mot hur han har utfört sitt uppdrag som ordförande i EU-nämnden. Valter Mutt menar att skälet till att han petas är att han röstade nej till värdlandsavtalet med Nato.

– Ja, det var riksdagsgruppens interna valberedning väldigt tydlig med att det var den frågan. De sade att jag var en mycket kompetent ledamot av utrikesutskottet och en bra talesperson, men det var den frågan, säger han till TT.

Miljöpartisterna lämnar sina uppdrag men sitter kvar i riksdagen, dessa platser är personliga.