Radar · Nyhet

KU-kritik mot brutet avtal med Saudiarabien

I sin årliga granskning av regeringen kommer Konstitutionsutskottet (KU) med kritik i en rad frågor. Bland annat kritiserar KU nu S–MP-regeringen för sin bristfälliga kommunikation med Migrationsverket under förra höstens stora våg av människor på flykt och för att inte ha upprättat gränskontroller i ett tidigare skede.

Ett annat ärende är Sveriges brutna samarbetsavtal med Saudiarabien, vilket får kritik från KU för att beslutet inte ordentligt hade förankrats i Utrikesnämnden innan det togs. ”Regeringen torde också ha haft skäl att lämna information i Utrikesnämnden i nära anslutning till utrikesministerns inställda tal [i Arabförbundet] och Saudiarabiens hemkallande av sin ambassadör”, skriver KU i sin slutrapport.

Det brutna samarbetsavtalet med Saudiarabien hade sin upprinnelse i Ekots avslöjande 2012 om planerna på en vapenfabrik, något som snabbt ledde till den förre försvarsministern Sten Tolgfors avgång och ett opinionstryck emot ett fortsatt svenskt samarbete med diktaturen i Mellanöstern.