Glöd · Debatt

Därför går vi hedningar i Prideparaden

DEBATT Förra våren uppmärksammade media i stora delar av världen att Ásatrúarfélagið, det isländska samfundet för asatro och hedendom, inlett det länge väntade bygget av sitt tempel, det första statssponsrade hednatemplet på 1 000 år. Nyheten väckte inte bara glädje, utan även ilska bland dem som ogillar att islänningarna är inkluderande och bland annat viger samkönade par. Det gick så långt att olika former av hot uttalades mot templet och företrädare för Ásatrúarfélagið.

I det läget slöt en samlad kår av europeiska hedniska och asatroende organisationer upp bakom det isländska samfundet och i en manifestation som till slut kom att samla tusentals människor från hela världen sa vi: “Vi står med Ásatrúarfélagið!”. Hedendomen visade att man inte lät skrämma sig av extremister och mobbare.

Även Samfundet Forn Sed Sverige, det registrerade trossamfund som vi tillhör, skrev under manifestationen, och vi har sedan länge tagit ställning för hbtq-rättigheter. Vi höll bröllopsceremonier för samkönade par redan innan lagen erkände samkönade äktenskap, och vi gick i Stockholms Prideparad 2009. Nu är det dags igen att markera att oavsett sexuell läggning, kön eller etnicitet så är du välkommen att blota med oss. Ödet kan se olika ut för oss människor, och vi har inte rätten att lägga oss i ditt sexliv eller ditt könsuttryck. Om du vill gifta dig med någon av samma kön, så är det självklart att du också ska i Samfundet Forn Sed Sverige få avlägga löften inför människor och makter. Om du inte känner igen dig i den könsetikett som står i folkbokföringen, så är det upp till dig.

Inte ens gudarna följer alltid köns- och heteronormer. Tor klär ut sig till kvinna inför ett bröllop med en jätte för att få tillbaka sin mäktiga hammare. Oden sysslar med den kvinnliga sysslan sejd. Loke föder barn. Och för Freja, den stora kärleksgudinnan, är det en självklarhet att hon alltid väljer själv vem hon gifter sig med.

Tyvärr finns det fördomar om hur religion ska vara, och fördomar om den forna seden i synnerhet. Det finns de som tror att om man blotar till nordiska gudar, så måste man vara macho, nationalist eller våldsam. Men vi håller inte med. Vår sed är inkluderande och jämställd. Men för att förtydliga att vi som Sveriges största hedniska trossamfund står upp för allas lika värde och att kärleken är värdefull, så väljer vi att än en gång vandra i Prideparaden i Stockholm.

Jorunn C Houvenaghel
Ordförande i Samfundet Forn Sed Sverige

Emma Hernejärvi
Vice ordförande i Samfundet Forn Sed Sverige

Räv Skogsberg
Gode i Samfundet Forn Sed Sverige

Per Lundberg
Gode i Samfundet Forn Sed Sverige