Radar · Nyhet

Översvämningar sätter press på EU

Dödsoffer, tusentals evakuerade och stängda nationalmuseer – Frankrike drabbas återigen av ett trauma, men den här gången är det inte terrorism, utan en veckas ihållande nederbörd som återigen försatt landet in i katastroftillstånd. Samtidigt pekar ny forskning på behovet av bättre samarbete inom EU.

De förödande översvämningarna som drabbat Frankrike och Tyskland värst har gett den franska presidenten Francoise Hollande rejäl huvudvärk med ett stundande EM-slutspel för herrar för dörren och terrorattacker i färskt minne.

Dödssiffran efter översvämningarna närmar sig 20 personer och tusentals har fått lämna sina hem. Och fler kan ha drunknat, uppger myndigheter. Fastän läget tycks ha stabiliserats har president Hollande ändå utlyst katastroftillstånd för de värst drabbade delarna av landet samtidigt som diskussionen om skyfallens orsaker har dragit igång.

Redan i mars 2016 kunde amerikanska NASA visa på långtgående klimatförändringar i centrala Europa genom att punktstudera vinodlingar i Schweiz och Frankrike. Och återkommande översvämningar i Europa väntas vara fördubblade 2050, enligt en rapport från Virjeuniversitetet i Amsterdam.

Rapporten som publicerades i vetenskapsjournalen Nature Climate Change torde öka pressen för det politiska ledarskiktet i Europa – och framför allt EU – att finna samarbeten bortom nationsgränserna. Det menar i alla fall rapportens författare Brenden Jongman i en intervju med brittiska The Independent:

– Översvämningar i Europa komma att vara mer sammanhängande och korsa politiska och nationella gränser, säger han.

Jongman tillägger att det europeiska samhället borde överväga att inför en försäkringsfond för att samtliga hörn av Europa kan bistås vid svåra översvämningar. Rapporten tar hjälp ifrån olika expertisområden – hydrologi, ekonomi, matematik – för att sätta fingret på samhällens krav att anpassa sig till klimatförändringarnas nya spelregler.

– Om centrala Europas floder svämmar över är det troligt att de östra regionerna också drabbas, säger Stefan Hochrainer-Stigler, vid österrikiska institutet Applied Systems Analysis och flaggar för att den aktuella rapporten understryker vikten av en EU-finansierad krisfond som inkluderar samtliga medlemsstater.