Radar · Nyhet

Över 645 miljoner afrikaner saknar fortfarande el

Många hundratals miljoner afrikaner kan fortfarande inte tända en glödlampa i sina hem. Det är en oacceptabel situation som dessutom driver på migrationen till Europa. Det var budskapet från Afrikanska utvecklingsbankens ordförande i samband med att organet nyligen höll årsmöte i Zambias huvudstad Lusaka.

Över 645 miljoner människor i Afrika saknar fortfarande el i sina hem och över 700 miljoner på kontinenten kan inte laga mat med rena energikällor.

– Det är oacceptabelt med tanke på att det har gått 138 år sedan Thomas Edison utvecklade glödlampan, kommenterade Afrikanska utvecklingsbankens ordförande Akinwumi Adesina den dystra statistiken.

Akinwumi Adesina menar att både fattigdomen och migrationen till Europa hänger samman med den brist på utveckling som den bristande tillgången på el leder till.

– Även insekter dras till ljuset. Våra ungdomar ger sig av och hundratals av dem drunknar, men Afrikas framtid finns inte på Medelhavets botten, sa han i samband med förra veckans möte i Lusaka som var fokuserat på energifrågor och klimatförändringar.

En av Afrikanska utvecklingsbankens mest prioriterade frågor är att arbeta för att elnätet ska byggas ut på kontinenten och målsättningen är att skapa en universell tillgång på el inom tio års tid.

För att gå från ord till handling planerar Afrikanska utvecklingsbanken att under de kommande fem åren investera motsvarande tolv miljarder dollar i energisektorn – en summa som man förväntar sig ska få en kraftig hävstångseffekt för ytterligare investeringar.

Samtidigt innebär fjolårets Parisöverenskommelse ett ökat fokus mot en utbyggnad av hållbara energikällor. Och kring den frågan rådde det delade meningar bland deltagarna vid årsmötet. Nigerias förra president Olusegun Obasanjo argumenterade för att även Afrikas länder måste få använda sig av samma energikällor som länderna i väst utnyttjade när de industrialiserades.

– Vi i Afrika måste använda oss av vad vi har för att få det vi behöver. Västvärlden använde sig av kol för att utvecklas och det borde även vi få göra, sa Olusegun Obasanjo i samband med en paneldiskussion.

Kenyas president Uhuru Kenyatta, Rwandas motsvarighet Paul Kagame samt Nigerias vicepresident Yemi Osinbajo ifrågasatte om förnybar energi verkligen kan vara ett realistiskt alternativ för en kontinent som är i behov av att industrialiseras.

– Vi anser att förnybar energi och klimatförändringarna är allvarliga frågor, samtidigt måste vi prioritera utvecklingen för våra folk, sa Yemi Osinbajo.

Det råder en samsyn i världen om att klimatförändringarna kommer att slå särskilt hårt mot Afrika, trots att kontinenten i låg grad bidragit till problemen. De afrikanska länderna kommer att behöva hjälp att finansiera de förebyggande insatser som krävs för att hantera klimatförändringarnas effekter.

Irlands tidigare president Mary Robinson, som nu är ordförande för sin egen stiftelse för klimaträttvisa, uppmanade vid mötet de afrikanska ledarna att gå samman och ställa krav på omvärlden.

– Klimatfinansiering handlar inte längre om bistånd till Afrika utan om de metoder som behövs för att förhindra katastrofala klimatförändringar i världen. Av det skälet uppmanar jag er afrikanska ledare att med gemensamt röst kräva det ni behöver sa Mary Robinson.