Energi · I blickfånget

”Se maktstrukturerna i sexindustrin”

Soledad Cartagena har intervjuat EU-parlamentarikern Malin Björk om hennes arbete mot människohandel och sexhandel i EU. Vill du dela något du har skrivit, fotograferat eller tecknat med Syres läsare? Välkommen att skicka det till malin.bergendal@tidningensyre.se!

Nyligen röstade Europaparlamentet om en rapport med rekommendationer som ska stärka arbetet mot trafficking inom EU med fokus på att stoppa sexhandeln med kvinnor. En het fråga just nu är den politiska kampen kring sexköpslagar. Malin Björk berättar:

– Jag ordnade ett seminarium där jag bjöd in Rachel Moran, överlevare från prostitution och författare till boken Paid for: My Journey Through Prostitution och en representant från Stockholmspolisens prostitutionsgrupp. Jag tyckte att de som arbetar med brottsbekämpning borde höra det här, många har föreställningar som är märkliga och patriarkala. Parlamentet är en sån plats där man kan väcka debatt. Jag ser till att stödja de krafter som vill veta mer om den svenska sexköpslagen och försöker få dem att föreslå lagen i sina egna länder.

Två länder som är kritiska till kriminalisering av sexköp är Tyskland och Holland. Malin Björk tror att det beror på de starka intresseorganisationerna för sexindustrin i de här länderna.

– I de länderna pratar de om att legalisera prostitution, men jag säger institutionalisera. Man skapar en juridisk ram som institutionaliserar bordeller, människohandlare, utnyttjande av kvinnor, flickor, män och pojkar i prostitution. Man signalerar att det är okej att utnyttja kvinnor i prostitution. På europeisk nivå kan vi inte lagstifta om sexhandeln, men vi kan lyfta fram det inom ramen för att bekämpa människohandel. Det är ett effektivt sätt att minska efterfrågan. För Vänsterpartiet är det viktigt att lyfta fram frågan om sexhandel och utnyttjande av kvinnor.

Malin Björk säger att de flesta som arbetar utifrån ett jämställdhetsperspektiv förstår att man måste vara döv och blind om man inte kan se de maktstrukturer som verkar i det här. Det ligger en djup rasism i vilka kvinnor som köps och säljs.

Hur kan lagliga åtgärder minska efterfrågan på sexhandeln?

– Vissa på EU-nivå säger att man inte vill förbjuda att köpa kvinnor, istället vill man arbeta mot människohandel. Men man vill inte heller göra det förbjudet, utan man vill ha informationskampanjer. När Tyskland hade fotbolls-VM för några år sedan delade man ut flygblad till män där det stod ”se upp så du inte köper en kvinna som är offer för människohandel – köp en annan kvinna”. Som om sexköparna skulle bry sig, för det första, och för det andra – att göra en sådan skillnad. Nu ligger det ett lagförslag om att kriminalisera den som medvetet köper sexuella tjänster eller andra tjänster av offer som är utsatta för människohandel. Vi har försökt få bort kravet på att det ska vara ”medvetet”.

Malin Björk skulle vilja att den svenska regeringen och svenska företrädare i Europaparlamentet tog en mer aktiv roll. I dag är det bara Anna Hedh (s) och hon själv som driver de här frågorna.

– Vi skulle vilja få med de andra partierna i arbetet med sexköpslagen. I Sverige har man nu utsett en ambassadör mot människohandel. Det är bra, för det visar att man prioriterar frågan igen. Den har varit nerprioriterad under alltför lång tid. Ett stort land som Frankrike, som nu kriminaliserar sexköp, måste stöttas upp. Det var modigt av dem att införa den svenska modellen och Sverige ska vara deras bästa kompis. Det är inte så konstigt att vi möter motstånd. Jag menar, hur många av de manliga EU-parlamentarikerna köper inte sex?

Vad har du för syn på sexarbetarnas intresseorganisationer?

– Många av dem är en blandning av folk som säljer sex och hallickar. De får en väldig skjuts av sexindustrin. De vill ha kvar status quo och vill inte att man ska ifrågasätta makten. De får uppmärksamhet i media och menar att de är rösten för dem som är i sexindustrin. Men överlevare från människohandeln och andra kvinnor får inte komma till tals eftersom de inte understödjer prostitution och sexindustrin. Många av de kvinnorna som har tagit sig ur prostitution har tagit sig ur något överjävligt. De försöker ta sig ur sexhandeln fysiskt och mentalt. Någon gång måste man dra åt ett streck och gå vidare med sitt liv och det har jag all respekt för.

Malin Björk berättar om Rachel Moran, som grundade organisationen Space International för överlevare från prostitution.

– Hon säger att hon har massa överlevare som vill vara med men hon kan inte ta hand om alla. Hon har inga resurser, det är ingen som kastar pengar över den organisationen. Om man dessutom väljer att ta strid mot alla världens hallickar måste man få stöd.

Kan ett land som tillåter sexhandel någonsin bli jämställt?

– Nej, ett land som har en pool av kvinnor som ska utnyttjas av män kan aldrig bli jämställt. Kvinnorna som utnyttjas är ”den andra kvinnan”, inte din dotter eller fru. De delas in i olika grupper. Den ena gruppen är okej att utnyttja och köpa. För den andra gruppen skapar vi jämställdhet och har kvotering i bolagsstyrelser och annat göttigt. Det går inte ihop med min feministiska vision om ett jämställt samhälle.