Energi · Syre tipsar

Giftfritt i badrumsskåpet

Hygienprodukter som tandkräm och hudkräm innehåller ofta ämnen som kan vara skadliga för hälsan och miljön. Det finns märken utan skadliga ämnen – ofta lite dyrare och den som inte bor i en storstad kanske får beställa dem på nätet. Men mycket kan man göra själv.

Syre har tittat på olika sammanställningar över miljö- och hälsoskadliga ämnen i hudkrämer och tandkrämer och gjort en lista över ämnen att undvika. Listan är inte fullständig, men de vanligaste skadliga ämnena finns med.

I schampon finns det så många, så de ska få en egen lista en annan gång.

Gå gärna igenom badrumsskåpet därhemma och se vilka produkter som innehåller skadliga ämnen. Oavsett om du använder dem eller slänger dem hamnar de i någon form i naturen, så det viktigaste för miljön är kanske att inte köpa mer av samma sak.

Märk flaskorna och burkarna med pennor eller små klisterlappar i olika färger. Till exempel grönt för okej, gult för ”köp inte mer när det tar slut” och rött för ”använd inte” – på produkter som verkar vara direkt skadliga för hälsan.

• Butylfenyl: irriterande och kan framkalla allergi
• Butylhydroxitoluen: misstänkt hormonstörande
• Cyklomethicone, cyclotetrasiloxane, cyclopentasiloxane, cyclohexasiloxane: skadar vattenlevande organismer och är svåra att bryta ner
• Fenoxietanol: hälsoskadlig, irriterande för ögonen
• Limonen: kan framkalla allergi
• Linalool: kan framkalla allergi
• Mikroplaster: ”microspheres”, ”spherules” eller ”polyethylene, PE” – skadar organismer som lever i vatten, och reningsverken kan inte rensa bort dem
• Mineralolja: kallas ofta petroleum, petrolatum eller paraffin och framställs av råolja, som täpper till huden, vilket kan försämra den naturliga återfettningen och vitaminupptaget
• Propylparaben och butylparaben: kan störa hormonbalansen hos fiskar, eventuellt även hos människor
• Triklosan: giftigt för vattenlevande organismer, kan eventuellt orsaka cancer och sterilitet

Källor: gronatips.se, halsovagvisaren.se, Stockholm Vatten, Råd & rön, Wikipedia

Läs mer om innehållet i hygienprodukter i boken Badskumt av Katarina Johansson, utgiven på Ordfronts förlag.

6 juni är det Festival Illegal på Världskulturmuseet i Göteborg Foto: Lefteris Pitarakis/AP/TT

Göteborg: Festival Illegal

Den 6 juni är det nationaldagen, men nätverket Ingen människa är illegal firar hellre inte(r)nationaldagen. I Göteborg firar de med en festival – Festival Illegal.

Syftet är enligt hemsidan att ”med olika former av kulturyttringar som medel föra en öppen diskussion kring rasism samt belysa asylrättsfrågor och sprida information om hur Sveriges och Europas migrationspolitik egentligen ser ut”.

Temat är alla barns rättigheter, och på programmet finns bland mycket annat panelsamtal om barn och unga i en segregerad stad, traditionell musik från Syrien, kreativ konstverkstad och en föreläsning av Henry Ascher och Åsa Wahlström Smith om hur papperslösa barn klarar vardagen.

Festival Illegal hälsar alla välkomna till Världskulturmuseet i Göteborg den 6 juni klockan 11.55. Hela programmet kan du se på festivalens Facebook-sida.