Radar · Nyhet

Regeringskris i Israel

Israel skakas av ministeravhopp sedan den kontroversielle Avigdor Lieberman utsetts till ny försvarsminister av premiärminister Benjamin Netanyahu. Kritiker menar att Israel har ”tagits över av extremister”.

Ultranationalisten Lieberman var utkastare vid en nattklubb i Hebron innan han tog klivet in i politiken. 2009–2015 tjänstgjorde han som Israels utrikesminister och rev upp starka känslor i regionen med sina starka konflikteggande uttalanden, krav på marktrupper mot Hamas under Gazakriget och uttalade stöd till bosättares markannekteringar på Västbanken.

Netanyahu har genom åren också fått sig en släng av Liebermans kritikslev. Israelisk press finner det troligt att premiärministern har gett den förre utrikesministern en ny ministerportfölj i hopp om att rätta in honom i ledet. Kritiken har inte låtit vänta på sig: den förre premiärministern Ehud Barak skräder inte orden när han kommenterar Liebermans nya post som ansvarig för regionens största armé:

– Att plocka bort den bästa lämpade personen [Moshe Ya’alon, tidigare försvarsminister, reds.anm.] och ersätta denne med någon utan någon erfarenhet är fel och förfärligt, säger Barak i en tv-intervju.

Barak beklagar även att Netanyahu på eget bevåg låtit smitta ner regeringen med ”fascistiska frön”. Han är knappast ensam i kritikerskaran av Netanyahus ommöblering – även den tidigare utrikesministern Tzipi Livni beklagar utvecklingen inom israelisk politik. Men den kanske starkaste kritiksalvan kommer från den förre försvarsministern själv, som avgick i protest mot premiärministern som han inte längre kände något förtroende för, även om exempelvis Ehud Barak hävdar att Ya’alon tvingades bort.

– Till min stora sorg har extrema och farliga element tagit över Israel, Likudpartiet och skakar om våra grundvalar och hotar landets invånare, beklagade Moshe Ya’alon i sitt sista tal som försvarsminister.

I fredags hoppade även miljöminister Avi Gabbay av regeringen, i protest mot utnämningen av Lieberman som Ya’anons efterträdare. Två avhopp på kort tid får politiska bedömare att befara att den politiska debatten kommer bli allt hätskare och regeringen Netanyahu i allmänhet och Liebermans försvarsdepartement i synnerhet att sluta sig ännu mer.

Tzipi Livni menar att Netanyahu hade att välja mellan anständighet och oanständighet. Genom att välja Lieberman, som nyligen demonstrativt närvarade i militärrättegången mot den mordanklagade soldaten Elor Azaria som dödade en skadad palestinier i Hebron, valde premiärministern det senare, menar hon. Huruvida Liebermans återkomst till regeringen kommer att orsaka en ny politisk frostperiod mellan Israel och den viktigaste allierade USA återstår att se.

– Netanyahu har gjort sitt val, säger Livni till Times of Israel.