Radar · Nyhet

Australien togs bort ur klimatrapport

Allt om Australien lyftes ur en Unesco-rapport om klimatförändringar och världsarv. Anledning: Den australiska regeringen befarade att turismen skulle ta skada.

Rapporten Världsarv och turism i ett förändrat klimat, som Unesco tagit fram tillsammans med FNs miljöprogram, innehöll ursprungligen ett  nyckelkapitel om Stora barriärrevet utanför Australiens östkust samt mindre avsnitt om nationalparken Kakadu och ön Tasmanien. Men när det australiska miljödepartementet motsatte sig varje omnämnande av landet efter att ha tagit del av ett utkast, tog Unesco bort avsnitten, avslöjar Guardian Australien.

Will Steffen, en av rapportens vetenskapliga granskare och chef för Australiens klimatråd menar att förfarandet är helt unikt.

– Kanske skulle något liknande kunnat hända i det gamla Sovjetunionen, där regeringar kunde tysta ner information de inte tyckte om. I västerländska demokratier har jag inte sett det hända förut, säger han till Guardian.

Avslöjandet kommer mindre än ett år efter att den australiska regeringen framgångsrikt lobbat för att Unesco inte skulle sätta Stora barriärrevet på sin lista över Världsarv i fara. Detta trots att stora delar av revet bleknar och dör på grund av allt varmare vatten.

En talesperson för miljödepartementet säger till Guardian att ingripandet mot rapporten berodde på att ”erfarenheter i Australien på senare tid har visat att negativa kommentarer om världsarvens status har skadat turismen.”

Australien är den enda bebodda kontinent som inte nämns i rapporten.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV