Glöd · Debatt

Utnyttjade djur lever bakom stängda dörrar

DEBATT Paul McCartney har en gång sagt att om slakterier hade glasväggar skulle alla vara vegetarianer. Det är kanske inte helt sant, många övergrepp och grymheter pågår i världen trots att vi väl känner till dem. Både personlig och politisk vilja kan saknas för att ta tag i frågor trots att det är utbredda samhällsproblem. En sådan fråga är vår köttkonsumtion.

Många delar av vårt djurutnyttjande sker i det fördolda. När såg du senast en höna eller en gris på bete? Hisnande 100 miljoner djur slaktas i Sverige varje år, det är 200 djur i minuten. Det är svårt att greppa. Men det är ganska lätt att förstå att de här djuren inte lever ett mysigt liv på en småskalig bondgård, även om det fortfarande ser ut så på reklambilderna.

Som vegan får jag ibland frågan om vad som ska hända med alla djur om vi inte äter dem, vart de skulle ta vägen. Ibland sarkastiskt men ibland helt allvarligt. Det tyder på en låg kunskap om dagens djurindustrier. För det enkla svaret är att de djur vi äter finns i ett stort antal endast för att vi föder och äter upp dem. Majoriteten av djuren som föds upp för matproduktion hålls inomhus hela livet. De har för länge sedan förlorat sin plats i något som skulle kunna kallas ett ”naturligt ekosystem” och tillför inte något till den ”svenska floran” och de öppna landskap som det ofta vurmas för när vi pratar till exempel betesdjur. Faktum är att så gott som all mark som används av djurindustrin är åkrar, ofta monokulturer, som inte har mycket med biologisk mångfald att göra.

Djurens rätt har bevakat utvecklingen på vegofronten under många år och kan konstatera att det vegetariska och veganska utbudet har ökat explosionsartat. Det har aldrig varit så lätt, gott och roligt att välja vego. Det här gör att många fler kan komma med i den gröna vågen!
Det är inte bara köttet som är ett problem. Det djuren får utstå i ägg- och mjölkindustrin är lika illa om inte värre. Endast var tredje svensk känner till det verkliga priset för ett vanligt ägg, alltså det som betalas av djuren.

Endast 33 procent av svenskarna (Djurens rätt/Cint2015) känner till att varannan kyckling i äggindustrin dödas. På ett sätt är det inte konstigt, det här är knappast något som äggindustrin kommunicerar ut. Bakgrunden är att varannan kyckling som kläcks är en tuppkyckling och då de inte kan lägga ägg är de värdelösa i äggindustrin. Ett dygn gamla sorteras de bort och gasas ihjäl. Till skillnad från de kycklingar som föds upp för kött och som avlats för att växa extremt snabbt, anses dessa tuppkycklingar inte lönsamma att föda upp.

Mjölken då? Jag hör ofta påståendet ”korna måste ju mjölkas”. En ko, precis som alla andra däggdjur, producerar mjölk för att hon föder en kalv. I mjölkindustrin tas kalven ifrån henne efter bara några dagar för att vi ska få dricka mjölken istället. Det här upprepas ungefär en gång om året tills kon är utsliten och inte längre kan hålla den produktionstakt som krävs för att vara ekonomiskt lönsam i mjölkindustrin. Under de här åren står hon till största delen inomhus och lider ofta av juverinflammation och onda klövar.

Vi som konsumenter får inte den här informationen av kött- och mjölkproducenterna, vi måste själva titta in bakom djurindustriernas stängda dörrar för att göra ett medvetet val.

Alla har vi olika ingångar och förutsättningar, så jag vill utmana dig som läser att utgå från dig själv och se över din konsumtion av animaliska produkter. Vad kan du välja bort? Vad kan du hitta istället? Djurens rätt lanserade 1 maj en kampanj med namnet #Vegomaj där vi bjuder in till att testa på vego med oss under en månad. Du får tips, inspiration och förebilder. Häng med du också!

Våga välja nytt, våga öppna ögonen för en industri som gärna gömmer sig bakom stängda dörrar!