Radar · Nyhet

Aktivister på kol-debatt

I tisdags debatterade riksdagen försäljningen av Vattenfalls kolkraftverk i Tyskland. Utanför hölls välbesökta manifestationer och inne på åhörarläktaren syntes och hördes aktivister med budskapet ”låt kolet ligga”. Mest uppmärksamhet väckte dock en aktion med en röd vätska.

Operasångaren och klimataktivisten Samuel Jarrick kastade ut en röd vätska från riksdagens åhörarläktare och det väckte stark kritik. Flera riksdagsledamöter, däribland Carl Schlyter, Jonas Sjöstedt och Lise Nordin, valde att i medierna betona vikten av att följa kammarens regler.

– Jag blev ganska förvånad när jag såg det som hände och som störde debatten, sa Lise Nordin till TT.

Även bland övriga samhällsdebattörer var kritiken mestadels hård:

”Det är svårt att se vad de barnsliga miljöaktivisterna har att vinna i sak på sitt agerande”, skrev till exempel Marcus Bohlin i en ledare i Sundsvalls tidning.

Samuel Jarrick förtydligade senare på Facebook att ”syftet var att skapa visuell uppmärksamhet runt Sveriges hittills viktigaste klimatbeslut”.

– Att miljontals människor drabbas av extrem torka och översvämningar redan i dag. Att människor krigar om krympande resurser och dör på grund av vår oförmåga att besinna oss och ställa om. Jag ber om ursäkt för fläcken på mattan. Men står för min aktion.

Han gjorde aktionen som enskild aktör men har tidigare varit talesperson för Klimataktion. Organisationen underströk på Facebook att de inte låg bakom detta men tackade sin medlem ”för hans mod”:

– Vi ger alla våra aktivister vårt fulla stöd att genom fredliga och symboliska handlingar uttrycka sitt missnöje mot hur klimatfrågan hanteras, kommenterade Klimataktion.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV