Radar · Nyhet

Värdlandsavtal kan skjutas upp i känsligt läge

Sveriges planerade värdlandsavtal med Nato, som undertecknades av dåvarande statsminister Fredrik Reinfeldt och förre ÖB Sverker Göranson några veckor före valet 2014, kan nu komma att skjutas upp i ett år. Sverigedemokraterna och Vänsterpartiet kommer nämligen göra gemensam sak och yrka på en så kallad ”vilandeförklaring” i riksdagen.

Vilandeförklaringen är ett minoritetsskydd reglerat i regeringsformen och går igenom vid händelse av stöd från en sjättedel av riksdagsledamöterna. SD (48) och V (21) skrapar tillsammans ihop 69, vilket är mer än en sjättedel. Således kan de sätta käppar i hjulet för de övriga – Socialdemokraterna, Moderaterna, Folkpartiet, Centerpartiet, Miljöpartiet och Kristdemokraterna – som önskar se ett värdlandsavtal med Nato.

Till Nato ger den parlamentariska utvecklingen spridda signaler, tror Magnus Christiansson, Nato-expert och forskare vid Försvarshögskolan.

– Från Natos sida tror jag att det blir ett frågetecken: Vad vill ni egentligen? säger han i en intervju till TT.

Onsdagens vilandeförklaring svider särskilt med tanke på att Margot Wallström så sent som i fredags deltog på Natos utrikesministermöte i Bryssel. Mötet kallades ”unikt” för svenskt och finskt vidkommande och länderna utgör numera en ny konstellation – ”28+2”. Meningen är att de ska fördjupa dialogen mellan försvarsalliansen och de nordliga länderna, som båda närmat sig Nato genom militärövningar och utökade spaningsarbeten.

Värdlandsavtalet kan även komma att skjutas upp, samtidigt som Saab säkrat en torpedorder från Försvarets materielverk (FMV). Affären är värd 1,5 miljarder kronor och är ett köp som försvarsdepartementet gläds åt, dels för att det stärker den svenska försvarsförmågan, dels för att det säkrar svenska industrijobb.

– Med den nya torpeden förbättras den militära förmågan. Den är ju framför allt tänkt för ubåtsjakt och det är väldigt viktigt att torpeden nu är beställd, säger försvarsminister Peter Hultqvist.

Att värdlandsavtalet nu kan stoppas via en vilandeförklaringsklausul aktiverad av Sverigedemokraterna och Vänsterpartiet torde bli ihågkommet som ett nederlag för framför allt den socialdemokratiske försvarsministern Hultqvist. Han har trots tvärsäkra garantier och svartmålning av värdlandsavtalets kritiker inte fått SD och V att rätta in sig i ledet. En ohelig allians bestående av riksdagskammarens ytterkanter – SD och V – visar att Nato-frågans sprängkraft forcerar blockgränserna.

SVTs politiske kommentator Mats Knutson utesluter heller inte att vilandeförklaringen applåderas ”både inom Socialdemokraterna och Miljöpartiet”. Även utåt har Valter Mutt, riksdagsledamot och Miljöpartiets utrikespolitiske talesperson, uttryckt sitt stöd för vilandeförklaringen:

­– Jag tycker att det är positivt för att oavsett om man är för eller emot värdlandsavtalet så har vi alla ett intresse av att beredningsprocessen i en sådan här fråga blir så bra som bara möjligt och demokratiskt fullödig, och där har det funnits brister, säger Valter Mutt till Sveriges Radio.

Stig Henriksson, Vänsterpartiets försvarspolitiske talesperson, vill i Expressen emellertid tona ner det faktum att vänstern går armkrok med Sverigedemokraterna för att, åtminstone tillfälligt, stänga dörren för ett vidare samarbete med Nato.

– Vi lägger fram det här förslaget om bordläggning, sedan får de andra partierna rösta efter sitt samvete, säger Henriksson.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV