Energi · Recension

Stadskamp för hyresgäster

Plötsligt ska allting vara så glassigt i området där man bor. Och i grannförorten är det ännu värre – de har renoverat alla husen och höjt hyrorna så att folk inte har råd att bli kvar. Nu bor bara rika människor där och handlar i nya, dyra affärer. Det är gentrifiering på gång.

Författarna till den nya boken Rätt att bo kvar vet en hel del om vad man kan göra åt saken. De har varit med om att organisera sig tillsammans med grannarna för att vara med och styra utvecklingen i området.

De skriver om hur man bildar en grupp som kan påverka fastighetsägare och kommun, om lagar och regler, om kontakter med Hyresgästföreningen, medierna och grannarna. Och de ger flera exempel på hur det har gått i verkligheten. Det är grundligt och överskådligt och det märks att författarna vet vad de talar om.

Föreningen som ger ut boken, Alla ska kunna bo kvar, bildades under hyresgästernas kamp mot höga hyreshöjningar i Pennygången i Göteborg för några år sedan. Hyrorna skulle höjas med 60 procent och hyresvärden Stena Line räknade med att en tredjedel av hyresgästerna skulle bli tvungna att flytta. Men hyresgästerna gick samman och visserligen höjdes hyrorna, men med 14 procent, inte 60. Hyresgästen Daniel Carlenfors sa till Göteborgs Fria:

– Den viktigaste och största segern var att alla som hade rivningskontrakt fick första hand. Vi presterade så bra som man kan med rådande lagstiftning. Sedan är vi inte nöjda eftersom vårt krav var att alla skulle kunna bo kvar.

Den som själv är akut vräkningshotad sedan hyran i den nyrenoverade lägenheten har blivit omöjlig att betala får ingen hjälp i Rätt att bo kvar. Boken är avsedd att användas i ett mycket tidigare skede. Den finns att beställa för 49 kr plus 29 kr för porto, eller ladda ner gratis som pdf, på www.rattattbokvar.se. Gör det!

Bok: Rätt att bo kvar
Redaktörer: Catharina Thörn, Mathias Krusell & Malin Widehammar
Förlag: Koloni

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV