Radar · Nyhet

Flyktingar skapar nya möjligheter för städer

Majoriteten av flyktingarna i världen bor inte i flyktingläger utan i städer. Det innebär utmaningar – men också möjligheter till ekonomisk tillväxt.

– Även om städer kämpar för att klara att ta emot flyktingströmmar gynnas de i hög grad av deras närvaro och arbete. Flyktingarna behöver städerna och städerna behöver flyktingarna, säger Jan Eliasson, FNs vice generalsekreterare och citerar Bill Swing, chef för Internationella organisationen för migration, IOM.

Jan Eliasson medverkade vid ett möte om flyktingar och städer som hölls i New York i onsdags med representanter från FN och det civila samhället. Vid mötet framhölls vikten av att motverka bilden av att invandring är en börda för ett lands resurser.

Flyktingar som får en anställning innebär ekonomiska fördelar som ökad sysselsättning och en förstärkt skattebas.

Den jordanska regeringen har nyligen infört nya bestämmelser som ska göra det lättare för syriska flyktingar att få arbetstillstånd. Förutom en tryggad försörjning för flyktingarna väntas det fylla luckor och leda till ökad produktivitet inom tillverknings- och byggsektorn.

En ny studie visar att flyktingar och migranter i högre utsträckning startar nya företag som skapar välstånd, nya arbetstillfällen lokalt och som stimulerar investeringar.

Philippe Legrain som är författare till den nya studien lyfter fram Steve Jobs som ett exempel – grundaren av Apple som är ett av världens mest lönsamma företag. Steve Jobs far anlände till USA som syrisk flykting.

Unga flyktingar kan fylla luckor på arbetsmarknaden och brist på kompetens i länder med en åldrande befolkning som exempelvis Tyskland.
Tillskottet av människor innebär en större skattebas, möjligheten att sänka skatter och förbättra de offentliga finanserna, visar den nya studien.

Även om det krävs investeringar i ett inledande skede för att välkomna flyktingar visar studien att flyktingar inom fem år kan betala nästan den dubbla summan av vad som satsats på dem.

– Beslutsfattare bör uppmärksamma den begåvning, energi och det engagemang som finns hos så många flyktingar och värdesätta dem som de arbetare, skattebetalare, entreprenörer och innovatörer de en dag kommer att bli, säger Ruma Bose, ordförande för Tent Foundation som medverkat till publiceringen av studien.

Jan Eliasson sade att integrationen måste inriktas på städer.

– Det är i städer som de flesta migranter och flyktingar till slut kommer att bosätta sig, säger han.

Enligt FNs flyktingorgan UNHCR bor endast en fjärdedel av världens flyktingar i läger.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV