Energi · Mat med Jenny

Ladda upp med en grön och varierad frukost

Vissa orkar inte äta något alls på morgonen.
Andra ser till att frukosten blir en ordentlig start på dagen. Syre har laddat upp med en
rejäl buffé för att inspirera till ett grönare
morgonmål. En vegansk frukost kan vara precis lika varierad som en blandkostfrukost. Eller en-
sidigt enkel om man så önskar. Ibland är en ostmacka och en kopp kaffe det enda man vill ha.

I de lite större matbutikerna är det numera enkelt att hitta veganska pålägg som hårda och mjuka ostar från varumärken som Astrid och aporna, Oatly och Violife, samt korvpålägg från Wheaty och Veggyness.

Mjölkfritt margarin passar på smörgåsen och vill man undvika det, går det utmärkt att bre mackan med hummus, jordnötssmör eller kanske en solrosbaserad pastej från Urtekram. En spännande produkt som lanserades för bara två år sedan är tuben med den mildrökta tångkaviaren från Lysekils.

Föredrar man yoghurt finns det en rad olika sorter i mejeridisken från Alpro, Oatly och Planti, både naturella och med smak.


Scrambled tofu

1 pkt silken tofu (mjuk tofu),
olja,
1–2 tsk curry,
1/2 tsk örtsalt,
ev 2 msk jästflingor
Öppna tofupaketet och häll av vätskan. Lägg tofun i en bunke och krama sönder den varsamt med handen eller en gaffel. Värm pannan ordentligt och fräs tofun i olja. Krydda med curry och örtsalt. Strö eventuellt över jästflingor. De kan vara kluriga att hitta men finns framför allt i hälsokostbutiker. Vänd runt tofun försiktigt i pannan till den fått färg.
Servera med korvar eller på en smörgås.


Banan- och blåbärs- smoothie

1 pkt frysta blåbär,
2 bananer,
en näve färsk babyspenat,
5–7 dl växtmjölk

Dela bananerna i mindre bitar och lägg i en mixer. Häll över frysta blåbär (eller tina innan i kastrull). Tillsätt spenat och mjölk och mixa till en slät dryck. Variera mängden mjölk efter tycke och smak. Smoothien går att variera i oändlighet. Grönkål kan vara ett alternativ till spenaten. Och givetvis kan frukt och bär bytas ut mot just dina favoriter. Förbered gärna kvällen innan så att smoothien kan serveras kall.

Hummus med grillad paprika och soltorkade tomater

2 burkar kikärtor,
1–2 inlagda grillade röda paprikor (eller grilla själv i ugnen) ,
3–4 inlagda soltorkade tomater,
1 msk tahini,
1 msk olivolja,
1 msk chilisås,
1 msk citronsaft,
1 pressad vitlöksklyfta,
salt och peppar,
1 tsk paprikapulver,
1 knippe persilja

Häll av vätskan från kikärtorna och mixa dem släta med en stavmixer eller matberedare. Rör ner de övriga ingredienserna och mixa väl. Salta och peppra efter behov. Strö över paprikapulver och klippt persilja.

Vad brukar du äta till frukost?

– Jag brukar äta müsli och sojayoghurt eller havremjölk hemma och göra en smoothie med spenat, apelsin, banan och havremjölk som jag tar med i termos på bussen. Jag har en timmes restid till kontoret så det är schyst att ha med sig något.

Camilla Björkbom, förbundsordförande för Djurens rätt

– Havregrynsgröt med mosad banan och sojamjölk. Det svaret gäller nog för 300 dagar om året, för att det går fort, är näringsrikt och mättande. De övriga morgnarna blir det grillad macka med olika pålägg eller naturell, vitaminberikad sojayoghurt med nötter och frukt. Vid enstaka tillfällen kall smörgås med pastej och grönsaker.

Ulrika Hörnell-Wiberg, dietist

– Jag är sällan hungrig på morgonen så mina bästa dagar är när jag kan hoppa frukosten och äta en tidig lunch. Fast mitt humör tvingar mig oftast att äta något för att fixa att gå hemifrån utan att vara så folkilsk. Då blir det nästan alltid sojayoghurt med frukt och müsli och kaffe med sojamjölk.

Zafire Vrba, konstnär och programledare på Utbildningsradion

Ekologiska nyheter i frysen

Helveganska varumärket Anamma släpper denna vecka ekologiska varianter av sin falafel och vegofärs, tack vare en ökad efterfrågan och önskemål från konsumenterna. Falafeln är bland annat baserad på ekologiska kikärtor, lök och persilja. Sojafärsen består bland annat av ekologiskt sojaprotein, lök, äppelextrakt och vitlök. Produkterna kommer inledningsvis finnas på Willys, Hemköp och City Gross.

Ekomärkning? Ja

Fairtrade? Nej

Palmolja? Nej

GMO-fritt? Ja

Pris? Ca 25 kronor

Vikt? 240 g

Releasedatum: Vecka 20


Trotjänare i nytt fodral

I många decennier har den stått där på hälsokosthyllan i butiken: Den gamla klassiska tubpastejen Tartex, i smaker som Örter och Champinjon. En pastej som älskats men som också irriterat många eftersom den varit svår att få ut ur tuben. Men nu blir det bättring. Grossisten Kung Markatta lanserar nu ytterligare några smaker i Sverige men denna gång i burkformat, bland annat Grönpeppar, Pesto och Shitake. Alla är ekologiska och fria från palmolja.