Vissa orkar inte äta något alls på morgonen.
Andra ser till att frukosten blir en ordentlig start på dagen. Syre har laddat upp med en
rejäl buffé för att inspirera till ett grönare
morgonmål. En vegansk frukost kan vara precis lika varierad som en blandkostfrukost. Eller en-
sidigt enkel om man så önskar. Ibland är en ostmacka och en kopp kaffe det enda man vill ha.
I de lite större matbutikerna är det numera enkelt att hitta veganska pålägg som hårda och mjuka ostar från varumärken som Astrid och aporna, Oatly och Violife, samt korvpålägg från Wheaty och Veggyness.
Mjölkfritt margarin passar på smörgåsen och vill man undvika det, går det utmärkt att bre mackan med hummus, jordnötssmör eller kanske en solrosbaserad pastej från Urtekram. En spännande produkt som lanserades för bara två år sedan är tuben med den mildrökta tångkaviaren från Lysekils.
Föredrar man yoghurt finns det en rad olika sorter i mejeridisken från Alpro, Oatly och Planti, både naturella och med smak.
Scrambled tofu
1 pkt silken tofu (mjuk tofu), olja, 1–2 tsk curry, 1/2 tsk örtsalt, ev 2 msk jästflingor
Öppna tofupaketet och häll av vätskan. Lägg tofun i en bunke och krama sönder den varsamt med handen eller en gaffel. Värm pannan ordentligt och fräs tofun i olja. Krydda med curry och örtsalt. Strö eventuellt över jästflingor. De kan vara kluriga att hitta men finns framför allt i hälsokostbutiker. Vänd runt tofun försiktigt i pannan till den fått färg.
Servera med korvar eller på en smörgås.
Dela bananerna i mindre bitar och lägg i en mixer. Häll över frysta blåbär (eller tina innan i kastrull). Tillsätt spenat och mjölk och mixa till en slät dryck. Variera mängden mjölk efter tycke och smak. Smoothien går att variera i oändlighet. Grönkål kan vara ett alternativ till spenaten. Och givetvis kan frukt och bär bytas ut mot just dina favoriter. Förbered gärna kvällen innan så att smoothien kan serveras kall.
Häll av vätskan från kikärtorna och mixa dem släta med en stavmixer eller matberedare. Rör ner de övriga ingredienserna och mixa väl. Salta och peppra efter behov. Strö över paprikapulver och klippt persilja.
Vad brukar du äta till frukost?
– Jag brukar äta müsli och sojayoghurt eller havremjölk hemma och göra en smoothie med spenat, apelsin, banan och havremjölk som jag tar med i termos på bussen. Jag har en timmes restid till kontoret så det är schyst att ha med sig något.
Camilla Björkbom, förbundsordförande för Djurens rätt
– Havregrynsgröt med mosad banan och sojamjölk. Det svaret gäller nog för 300 dagar om året, för att det går fort, är näringsrikt och mättande. De övriga morgnarna blir det grillad macka med olika pålägg eller naturell, vitaminberikad sojayoghurt med nötter och frukt. Vid enstaka tillfällen kall smörgås med pastej och grönsaker.
Ulrika Hörnell-Wiberg, dietist
– Jag är sällan hungrig på morgonen så mina bästa dagar är när jag kan hoppa frukosten och äta en tidig lunch. Fast mitt humör tvingar mig oftast att äta något för att fixa att gå hemifrån utan att vara så folkilsk. Då blir det nästan alltid sojayoghurt med frukt och müsli och kaffe med sojamjölk.
Zafire Vrba, konstnär och programledare på Utbildningsradion
Ekologiska nyheter i frysen
Helveganska varumärket Anamma släpper denna vecka ekologiska varianter av sin falafel och vegofärs, tack vare en ökad efterfrågan och önskemål från konsumenterna. Falafeln är bland annat baserad på ekologiska kikärtor, lök och persilja. Sojafärsen består bland annat av ekologiskt sojaprotein, lök, äppelextrakt och vitlök. Produkterna kommer inledningsvis finnas på Willys, Hemköp och City Gross.
Ekomärkning? Ja
Fairtrade? Nej
Palmolja? Nej
GMO-fritt? Ja
Pris? Ca 25 kronor
Vikt? 240 g
Releasedatum: Vecka 20
Trotjänare i nytt fodral
I många decennier har den stått där på hälsokosthyllan i butiken: Den gamla klassiska tubpastejen Tartex, i smaker som Örter och Champinjon. En pastej som älskats men som också irriterat många eftersom den varit svår att få ut ur tuben. Men nu blir det bättring. Grossisten Kung Markatta lanserar nu ytterligare några smaker i Sverige men denna gång i burkformat, bland annat Grönpeppar, Pesto och Shitake. Alla är ekologiska och fria från palmolja.
För bästa användarupplevelse använder vi kakor där vi lagrar och läser in information om er användare. Om ni accepterar det så kan vi spara information om ifall ni är inloggade och vilka artiklar som blir mest lästa. Att tacka nej kan påverka vissa funktioner och användarupplevelsen. Det gör det också svårare för oss att bedriva vårt uppdrag, att leverera den bästa gröna journalistiken.
Du kan när som helst ändra inställningarna genom att klicka på den gröna fliken i nedre högra hörnet eller "Mer" i menyn.
Funktionella
Alltid aktiv
För att sidan ska fungera som det ska använder vi oss av kakor. Kakorna i den här kategorin kan inte väljas bort eftersom de är nödvändiga för er läsupplevelse.
Alternativ
Den tekniska lagringen eller åtkomsten är nödvändig för det legitima syftet att lagra inställningar som inte efterfrågas av abonnenten eller användaren.
Statistik
För vår överlevnad är det fullständigt nödvändigt att vi kan redovisa statistik över antalet besökare vi har. Vi använder också statistiken för att fatta kloka beslut om vad ni läsare är mest intresserade av att läsa.Den tekniska lagringen eller åtkomsten som används uteslutande för anonyma statistiska ändamål. Utan en stämningsansökan, frivillig efterlevnad från din Internetleverantörs sida, eller ytterligare register från en tredje part, kan information som lagras eller hämtas endast för detta ändamål vanligtvis inte användas för att identifiera dig.
Marknadsföring
För att nå ut använder vi oss av marknadsföring, men också för att få inkomster.