Energi · Syre tipsar

Fixa båten utan gift

Nu är det dags att sätta båten i sjön för att sedan kunna ge sig ut på äventyr. Men om man inte ser upp kan en massa alger, havstulpaner och andra fripassagerare följa med under båten och sakta ner farten. Många bottenfärger som man använder för att slippa ovälkommet besök under båten är tyvärr giftiga. Men det finns alternativ – här är några:

Tvätta båten på båttvätt

Åk till en båttvätt och få båten rengjord. En båt på 20–25 fot tar en halvtimme att tvätta och det kostar cirka 500 kronor. En båt som går i Östersjön behöver tvättas två eller tre gånger om året. Båtar på västkusten behöver tvättas oftare.
I en borsttvätt dras båten över roterande borstar. Det passar för segelbåtar och motorbåtar som är max 42 fot långa, 4 meter breda och går 2 meter djupt.
Högtryckstvätt finns på en del båtklubbar, varv och marinor. För att högtryckstvätta båten lyfter man den med kran eller drar upp den på slip.

Borsta båten själv

Om du har tid, energi och en båt som går lätt att hantera kan du borsta av den själv eller tillsammans med några hjälpsamma kompisar. Dra upp båten på stranden så kommer du åt bättre.
Håll koll under båten så ser du när det börjar växa för mycket saker på den. Om du bor på östkusten kan du använda Havstulpanvarningen, en gratisapp som varnar när havstulpanerna är på gång.

Dra upp båten på land

Om du har båten på land när du inte använder den trivs inte alger och havstulpaner. En mindre båt kan du dra upp själv eller med en trailer. Till en större båt behövs en båtlift.

Kör in i sötvatten

Havstulpaner och många alger och andra trivs inte i sötvatten. De kan inte ens leva där. Kör in båten i sötvatten, ligg kvar där ett par dagar och alger och smådjur försvinner.

Använd en skrovduk

Kör upp båten på duken vid din bryggplats. Mellan duken och skrovet blir det ont om näring och syre, och ingenting kan växa. Ta upp duken och spola av den när det blir höst.

Källa: Naturskyddsföreningen

Foto. Hasse Holmberg

Nej till Nato och värdlandsavtalet

Den 25 maj ska riksdagen ha omröstning om värdlandsavtalet mellan Sverige och Nato. Om det går igenom får Nato bland annat rätt att förvara kärnvapen på svensk mark.
Den 21 maj ordnar aktionsgruppen Nej till Nato en demonstration mot avtalet.

Tid: klockan 15.00
Plats: Sergels torg i Stockholm

Stoppa kolförsäljningen

Den 24 maj håller riksdagen debatt om försäljningen av Vattenfalls brunkol. ”Det här är den stora chansen att göra våra röster hörda. Kom till Stockholm och ta med alla du känner!” skriver Ende Gelände och Break Free 2016 på Facebook.
Demonstrationen startar utanför riksdagen och går sedan in och lyssnar lugnt och sansat när debatten börjar, skriver arrangörerna. Sedan går den vidare till Rosenbad.

Tid: klockan 11.30
Plats: Mynttorget i Stockholm