Radar · Nyhet

Norden intog Vita huset

De fem nordiska ländernas politiska ledare besökte i fredags Vita huset för överläggningar och en middag med president Barack Obama. Samtalen ska beröra säkerhetspolitik, ländernas inställning till de pågående frihandelsförhandlingarna mellan USA och EU samt läget i Mellanöstern och situationen för miljontals människor på flykt.

Att Barack Obama och den amerikanska regeringen ser med blida ögon på sina nordiska kollegor bekräftades av Charles Kupchan, Europaansvarig i USAs nationella säkerhetsråd:

– President [Obama] säger ofta: ”Varför kan inte alla länder vara som de nordiska länderna?” sa han till ABC News.

Regeringscheferna från Danmark, Finland, Island, Norge och Sverige anländer i en tid då relationerna till USA står på topp. Finland och Sverige har öppnat dörren för närmare Nato-samarbete och det stundande värdlandsavtalet som kan välkomna amerikansk militär och militärmateriel på svensk mark.

I amerikansk press togs mötet – och samarbetet mellan USA och de nordiska länderna – emot med öppna armar:

– Vi kan inte tänka oss något bättre sätt [än det här unisona statsbesöket] för Amerika och Europa att förkunna sitt långsiktiga samarbete, skrev András Simonyi i Huffington Post.

Fredagens toppmöte mellan de nordiska regeringscheferna och president Obama mynnade ut i en rad handslag och gemensamma deklarationer om närmare samarbete kring klimat, energipolitik, bistånd, handel och säkerhetspolitik.

Ryssland var närvarande på mötet, både i egenskap av mötespunkt och med anledning av att Arktis får allt större geopolitisk och militärstrategisk betydelse. Barack Obama var noga med att understryka att samtliga fem nordiska länder finns på USAs – och Natos – sida i det säkerhetspolitiska ställningskriget mot Ryssland.

– Vi kommer bibehålla vår dialog och söka samarbete med Ryssland, men vi kommer även att försäkra oss att vi är beredda och starka. Och vi vill uppmuntra Ryssland att behålla sin militära verksamhet så att den överensstämmelser med internationella förpliktelser, sa den amerikanske presidenten under sin pressträff.

Efter överläggningarna mellan USA och de fem nordiska länderna var det dags för fredagssupé. De nordiska delegationerna serverades tillsammans med Barack Obama och dennes hustru Michelle bland annat kycklingkanapéer och våfflor till förrätt, tonfisk med rädisor och vattenmelon till huvudrätt, och en millefeuille med vaniljsmak och lingonkräm till efterrätt.