Radar · Nyhet

Styrmedel för en cirkulär ekonomi ska tas fram

Våra ohållbara konsumtionsmönster är ett av de största hindren för att nå miljömålen. Det visar en utvärdering från Naturvårdsverket. Nu ska forskare ta ett tvärvetenskapligt grepp om frågan för att undersöka hur styrmedel för en cirkulär ekonomi kan utformas.

Det IVL-ledda projektet Policia, Policies for Life-Cycles, an Integrated Assessment, ska pågå i tre år och undersöka hur kombinationer av styrmedel ska utformas för att kunna korrigera för marknadsmisslyckanden från ”vagga till vagga” längs produkters hela livscykel.

– Vi vill testa hypotesen om och när en holistisk livscykelansats inom styrmedelsutformning är nödvändig för att styra produktions- och konsumtionssektorn från en linjär till en cirkulär ekonomi, säger Magnus Hennlock, projektledare, i ett pressmeddelande.

Forskningsresultaten kommer att demonstreras i två fallstudier – på mobiltelefonmarknaden och fritidsbåtsmarknaden i Sverige. Förutom IVL Svenska Miljöinstitutets forskare deltar forskare från Chalmers och Handelshögskolan vid Göteborgs universitet.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV