Radar · Nyhet

Skydd för visselblåsare

Ett förslag till EU-direktiv för att skydda så kallade visselblåsare, personer som avslöjar oegentligheter, har lagts fram i EU-parlamentet.

Det är den gröna gruppen som ligger bakom förslaget och förhoppningen är stöd i parlamentet och att EU-kommissionen tar fram ny lagstiftning.

– Visselblåsare spelar en viktig roll för att säkra transparens och trovärdighet och det är en skandal att de så ofta lämnas åt sitt öde, utan skydd, efter att de avslöjat information som är i allmänhetens intresse, sa den gröne EU-parlamentarikern Benedick Javor, när han presenterade direktivet.

Förslaget bygger på det EU-fördragen säger om arbetsförhållanden och arbetsvillkor. Peter Eriksson, EU-parlamentariker för Miljöpartiet, menar att svårigheterna för visselblåsare nästan alltid börjar på arbetsplatsen.

– De som har avslöjat de senaste skandalerna, olägenheterna och brotten – LuxLeaks, Panama och NSA-avlyssningen – har alla avskedats från tjänst, ställts inför rätta, hotats med fängelse och stora böter eller förvisats till en osäker tillvaro i främmande land, säger Peter Eriksson i ett pressmeddelande.

Han tycker att lagen borde skydda dem som avslöjar brott snarare än dem som begår brotten.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV