Radar · Nyhet

Hus, djur och natur i storbrand i Kanada

Branden i centrala Kanada har hittills slukat 2 000 kvadratkilometer skog, vilket motsvarar två tredjedelar av Gotland. På bara en dryg vecka har branden blivit det nordamerikanska landets viktigaste politiska fråga.

I kanadensisk press har branden döpts till ”besten”, som visat sig väldigt svår att tämja. Brandens källa är ännu oklar. Vad som däremot är klarlagt är att den brandhärjade provinsen Alberta agerar spelplats för Kanadas största naturkatastrof någonsin, och att släckningsarbetet väntas pågå i flera månader.

– Om vi inte får ett betydande regn på hundra millimeter, säger Chad Morrison, räddningstjänstens talesperson, till Toronto Star.

Pressen på de 500 brandmän att få bukt med skogsbranden är enorm och 100 000 människor har hittills evakuerats från sina hem, merparten från staden Fort McMurray. Familjers husdjur fick inte följa med i evakueringen, vilket fick enskilda djurägare att trotsa förbudet och återvända för att rädda dem.
Efter upprop i sociala medier har husdjur och boskap börjat omhändertas och föras till djurhärbärgen. Lyndsey Black, koordinator vid Albertas djurräddningssällskap AARCS, berättar för Metro News att de omhändertagna djuren – framför allt hundar och katter – uppvisar tecken på stark stress.

– Jag önskar de kunde prata, säger hon. De har gått igenom så mycket sedan branden bröt ut.

Den förödande skogsbrandens slutnota är oklar, men bedömare tror att försäkringsbolagens samlade utgifter kommer att uppnå motsvarande 60 miljarder kronor.

– Den här branden saknar motstycke, säger Mike Flannigan, vildmarksprofessor vid University of Alberta till CNN, och tillägger att skogsbranden är ett exempel på vad människan bör förvänta sig i klimatförändringarnas spår.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV