Radar · Nyhet

Vattenfall fortsätter köpa kol från Colombia

Vattenfalls brunkolsverksamhet i Tyskland har genererat mycket uppmärksamhet på sistone. Desto mindre har hörts om det statliga bolagets investeringar i colombianskt stenkol. En verksamhet som bekostat förföljelse, mord och kidnappningar.

En stor del av Vattenfalls stenkol hämtas från departementet Cesar i norra Colombia, där bolaget haft intressen sedan 1999. Pax-rapporten The Dark Side of Coal, som publicerades hösten 2015, visar att gruvbolagen Drummond och Prodeco har betalat paramilitära miliser med kolinkomster för att garantera säkerhet. Samma milis har även gjort sig skyldiga till mord, kidnappningar och politisk förföljelse av tusentals civila, enligt rapporten. Minst 240 personer saknas ännu. Drummond och Prodeco har även avskedat anställda på grund av fackligt engagemang.

”Många offer var förbluffade över att ingen Europa ens kände till deras armod, trots att Europa är den viktigaste kunden av Cesar-regionens kol”, skriver Pax.

Jens Holm, riksdagsledamot för Vänsterpartiet, fanns på plats när Vattenfall höll bolagsstämma i Stockholm.

– Tycker ni att Vattenfall kan fortsätta att köpa stenkol från de här regionerna? frågade han bolagsledningen.

Vattenfalls vd Magnus Hall hänvisade till befintliga etiska riktlinjer, varpå bolagets chefsjurist Anne Gynnerstedt fick ordet.

– Vi är väldigt involverade i processen och håller fortlöpande dialoger med bolagen, säger Gynnerstedt och konstaterade att Vattenfall inte har några planer på att sluta göra affärer i Colombia.

Andra prominenta investerare agerar emellertid annorlunda. I april 2016 upphörde danska kolbolaget Dong att göra affärer i Cesar-regionen i norra Colombia med hänvisning till det osäkra MR-läget. Rapportens slutsatser vägde tungt. Statliga Vattenfall räknar med att Colombias pågående, men haltande, fredsprocess kan bidra till ett bättre företagsklimat och respekterade mänskliga rättigheter. Därför kommer bolaget att fortsätta sin verksamhet i Cesar.

– Vi tror på den här fredsprocessen. Vi [och Jens Holm] har olika åsikter i den här frågan, säger Anne Gynnerstedt.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV