Radar · Nyhet

Svårbedömt valresultat i Storbritannien

Olika besked ljöd från olika håll i Storbritannien efter valdagen den 5 maj. Lokalvalen som skulle erbjuda ledtrådar inför Storbritanniens ödesval om ett eventuellt utträde ur EU i juni blev snarare ett kvitto på att de brittiska öarna står inför en mycket oviss framtid, med eller utan EU-val.

Klart är att ”Brexit”-sidans (som förespråkar ett brittiskt utträde ur EU) tydligaste politiska partiröst, Ukip, inte alls gick så starkt i Skottland som förhandstipsarna trott. I stället fortsätter det nationalistiska Scottish National Party, som även rönte framgångar i EU-valet 2014, att dominera den politiska kartan. Det här var SNPs tredje raka valframgång.

– I natt skrev vi historia, kungjorde partiledaren Nicola Sturgeon under valnatten.

EU-kritiska Ukip gick däremot fram i Wales, där såväl Liberaldemokraterna, konservativa Tories som Labour uppvisade en tillbakagång. Den största framgången rönte partiet i London där Labours kandidat Sadiq Khan knep en symboliskt viktig politisk seger och blir den brittiska huvudstadens näste borgmästare. Khan efterträder ”Brexit”-sidans störste affischnamn Boris Johnson, som valde att inte ställa upp för en tredje mandatperiod.

I nordöstra England pekade opinionssiffror på en tillbakagång för Labour, men när rösterna var räknade visade det sig att partiet gick bättre än väntat. Nick Forbes, Labours ordförande i kommunfullmäktige (som Syre intervjuade i #57), behåller sin stol:

– Valresultaten är väldigt glädjande, vi växer på bekostnad av Liberaldemokraterna, sa Nick Forbes under valnatten.

Men att Labour återigen går tillbaka reser frågor huruvida nuvarande partiledaren Jeremy Corbyn är rätt man att leda partiet. Hoppet verkar inte helt vara ute för Corbyn – än – men redan under valnatten höjdes krav på ändrad politisk kurs inom Storbritanniens arbetarrörelse.

– Min förhoppning är att ledarskapet kan lära av [Labours motgångar] och inte gömma huvudet i sanden, sa Neil Coyle, parlamentledamot från Bermondsey, till Financial Times.

Den 23 juni går britterna till valurnorna igen, den här gången för att avgöra Storbritanniens öde som EU-medlem.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV