Energi · Recension

Spretigt men inspirerande om kvinnor och klimat

Europaparlamentarikern Linnéa Engströms bok Klimatfeminism kom ut den 4 maj på Vulkan förlag. Den handlar inte, som man skulle kunna tro, om någon speciell typ av feminism. Istället sammanfattas tanken bakom boken i undertiteln: Om vi inte satsar på jämställdhet kan vi glömma klimatet.

I 17 korta kapitel berättar Linnéa Engström sakligt och tankeväckande om klimatorättvisa, klimatkamp och klimatpolitik. Hon ger en mångfasetterad bild av hur kvinnors villkor i världen hänger samman med frågor om klimat och miljö.

Här och där finns presentationer insprängda av nio kvinnors kamp för jämställdhet och mot klimatförändringar. Bland de nio finns till exempel Vandana Shiva och hennes ekofeministiska arbete inom den indiska bondeorganisationen Navdanya. Där utbildar hon kvinnor i hållbart jordbruk – för det är mest kvinnor som arbetar i jordbruket och klimatproblemen drabbar dem värst. Där finns också Sheila Watt-Cloutier från norra Kanada, som kämpar för inuiternas rätt till den kyla som deras traditionella sätt att leva förutsätter, Elin Wägner med flera.

Klimatfeminism är en tunn bok som spänner över väldigt mycket, och intrycket blir lite spretigt. Dessutom finns en hel del språkligt och typografiskt slarv (det ofta förekommande ordet business ska till exempel stavas just så). Jag funderar också på varför det inte framgår vilket parti Linnéa Engström representerar.

Men trots randanmärkningarna är Klimatfeminism intressant och inspirerande att läsa. Det kanske blir fler upplagor och chanser att fila på detaljerna.