Radar · Nyhet

Isabella Lövin och Gustav Fridolin föreslås som MP-språkrör

Till helgen har Miljöpartiet kongress och nu står det klart att valberedningens förslag till språkrör blir Gustav Fridolin och nuvarande biståndsminister Isabella Lövin.

För två veckor sedan meddelade Åsa Romson och Gustav Fridolin att de inför kongressen ville öppna upp valet till språkrör. Efter en tid av växande kritik mot dem hoppades de på förnyat förtroende från partiet. Något som Gustav Fridolin nu ser ut att få efter att valberedningen presenterat sitt förslag. Åsa Romson lämnar däremot språkrörsposten och uppdragen i regeringen efter helgen.

Valberedningen uppger att de ”arbetat intensivt för att lyssna in vilka personer som har starkast stöd och är mest lämpliga som språkrör för partiet”. Bland annat har de pratat med samtliga distrikt, en stor andel av partiets lokalavdelningar och partiets EU-parlamentariker och riksdagsledamöter.

Vid en presskonferens, där Åsa Romson inte deltar, presenteras språkrörskandidaterna av valberedningens sammankallande Joakim Larsson och Katrin Wissing.

Isabella Lövin betonar att partiet haft betydelse i regeringsställning och att hon vill ”använda ytterligare av sin kraft och sina personliga kompetenser att berika partiet ytterligare”.

Gustav Fridolin intygar att han tycker att ”det är som roligast att arbeta när det är som svårast”. Han ser nu två tydliga uppgifter framför sig.

– En är att visa på den stora regeringsvana som finns i Miljöpartiet, vi är med och styr i 125 kommuner.

Det växer en stor regeringserfarenhet ur detta, menar Gustav Fridolin, och det ska nu tas tillvara i det nationella arbetet. Det andra han vill arbeta med är att föra ut vad Miljöpartiet vill.

– Jag kan bli bättre på att visa på den breda idédebatt som finns i den gröna rörelsen, menar han.

Åsa Romson meddelar kort efter presskonferensen att hon lämnar sina uppdrag i regeringen efter att valberedningen föreslagit att hon ska bytas ut som språkrör.

– Det är de tillträdande språkrören som har att forma sitt lag och säkerställa att man kan jobba vidare på bästa sätt i regeringen, säger hon till TT.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV