Radar · Nyhet

Upptrappade strider i Syrien

Den senaste tidens bombningar av Aleppo i Syrien har grusat de förhoppningar om vapenvila som fanns för två månader sedan. Londonbaserade Syriska människorättsobservatoriet rapporterar att 3 116 människor dödades under april och att mer än 250 personer dödats i och kring Aleppo de senaste veckorna.
Observatoriet anser att Staffan de Mistura, FNs sändebud i Syrien, måste agera mer kraftfullt eller lämna sitt uppdrag som medlare eftersom ”blodet och människoliven i Syrien inte bara är ord i ett fördömande pressmeddelande”.

Samtidigt pågår en process för att rädda vapenvilan och De Mistura har under veckan träffat bland annat USAs, Rysslands och Saudiarabiens utrikesministrar.
FNs generalsekreterare Ban Ki-Moon uppmanar de stridande i Syrien att hålla sig till sina skyldigheter och skydda civila, enligt talespersonen Stéphane Dujarric:

”Generalsekreteraren är djupt oroad över den farliga upptrappningen av striderna i och runt Aleppo och det oacceptabla lidande, räknat i dödsfall och förstörelse bland civila.”