Energi · Mat med Jenny

Rustikt och hemlagat

Svenskarna har länge åkt till Berlin för att frossa i veganmat men nu minskar anledningarna till att gå över ån efter vatten. Helt veganska restauranger är inte längre sällsynta i Sverige. Bara ett stenkast från vegantäta Andra Långgatan i Göteborg ligger Blackbird Vegankök & Bar. Det är en kvällsöppen restaurang med fullt hus från klockan 17. Blackbird har redan blivit poppis, sedan det smygöppnade med julbordssittningar i slutet av 2015.
Christina Blom och hennes polare hade drömt i många år om att öppna ett veganskt ställe. Idéerna tog slutligen form på allvar och efter ett idogt sökande efter lokal stod det klart. Nu återstod bara en Kickstarterkampanj för att få ihop pengar till ny inredning, vilket också roddes i hamn.

– Vi tyckte att det saknades ett ställe som serverar vegansk mat, som är drivet av veganer och som samtidigt är en mysig bar med vegansk dryck. Vi har världens bästa kunder som alltid är snälla och trevliga och tycker att maten är bra. De verkar gilla inredningen och atmosfären också, säger Christina Blom, som lämnat en tjugoårig karrär som fotograf bakom sig.

På Blackbird spelas punk och metal men stämningen är långt ifrån högljudd och ruffig. Och maten håller hög klass. Beställ in en plocktallrik till förrätt och du blir serverad egentillverkade korvar och ostar. Till huvudrätter erbjuds bland annat jordnötstempeh och panerad ost.

– Att kunna erbjuda hemlagad, rustik veganmat gjord från grunden var en av våra grundidéer. Vi vill visa att det inte behöver vara så svårt. Vi har fantastiska kockar som brinner för det här och som gillar att experimentera. Vem som helst kan steka på en seitanfilé men vi vill att vår mat ska vara något utöver det vanliga, säger Christina Blom.

15 mil österut driver Git Johansson sitt Kafé Braheparken i hjärtat av Jönköping. Hon lämnade sitt mångåriga arbete på Djurens rätt för att satsa på en gammal dröm: Att öppna ett veganskt kafé. 2010 tog hon över en befintlig kafélokal och bytte koncept.

– Jag har delat ut många Djurens rätt-foldrar med recept under åren och de brukar vara populära, men när man sedan frågar folk varför de inte äter mer vego så handlar det ofta om att de inte känner till råvarorna och inte vet var de fanns. Det ville jag ändra på, säger Git Johansson.

Att servera lättillgängliga luncher och fika blev ett sätt att få människor att kliva över tröskeln och upptäcka vegansk mat. Både stammisar och nyfikna söker sig till Kafé Braheparken för att mumsa på husmanskost, tacobuffér, julbord och annat gott, helt baserat på vegetabilier.

–  Vi har ett vanligt kaféutbud som grund, med pajer, soppa, sallader och mackor. Men även en populär lunchbuffé med olika teman och inspiration från världens alla hörn. En del gäster vet inte ens om att det är veganskt förrän efter ett tag. Då har vi lyckats med målgruppen, berättar Git Johansson.

Ekologiskt är viktigt för både Braheparken och Blackbird. I kranarna på Blackbird serveras ekoöl och alla drycker i baren är veganska – allt från vin och sprit till öl och drinkar. Christina Blom är den som oftast står bakom bardisken. Sambon Richard Corry är en av kockarna. Det är också han som lagar Christinas favoritmat.

– Godaste maten är min sambos hemgjorda seitan i alla former, till exempel sunday roast eller seitanstek med ugnsrostad potatis, sås och ångkokta grönsaker. Jag är också förtjust i amerikansk frukost som pannkakor, steamed greens, scrambled tofu och vegkorv, säger hon.

Git Johansson i Jönköping föredrar spenatlasagne med tomatsås och tofumozzarella. Och rotmos med wienerkorv. Och trattkantarellsoppa. Det finns mycket att välja på. Mat är en passion och även om det är tufft ibland att få det hela att gå runt, hoppas hon att kaféet finns kvar i framtiden.

– Egentligen vill man inte att vi ska behöva finnas, för alla ställen borde ha ett varierat veganutbud för djuren, människorna och miljön. Men vi behövs i dag och troligtvis ett bra tag framåt. En märker att det blir mer och mer veganskt runt om i stan. En del hakar på en trend men vi gör det för att vi älskar vegansk mat och kämpar för djuren, säger Git Johansson.


Christina Blom lämnade en tjugoårig karrär som fotograf bakom sig för att starta veganska restaurangen Blackbird i Göteborg. Foto: Hendrik Zeitler


Plocktallriken till förrätt består av egentillverkade korvar och ostar. Foto: Hendrik Zeitler


Christina Bloms sambo Richard Corry är delägare och en av kockarna på Blackbird. Foto: Hendrik Zeitler


Öppna i helskärm

1 / 3

Vegetariska produktidéer får halv miljon kronor

I en ny satsning på att få fram klimatsmarta och hälsosamma köttalternativ finansieras nu 15 olika projekt med en halv miljon vardera. Det är innovationsmyndigheten Vinnova som vill bidra till att utveckla alternativ till konventionell köttproduktion.

De olika projekten ska ta fram ätbara prototyper, som alla ska testsmakas av en panel senare i år. De vinnande bidragen får då möjlighet att söka en investering på upp till två miljoner kronor för att utveckla prototypen till en färdig produkt.

Nio av projekten är helt vegetariska och består av en rad svenska företag och institut som vill utveckla sina idéer, bland annat Mögelmat som arbetar med ärttempeh av ekologiska gula ärtor och JTI, Institutet för jordbruks- och miljöteknik, som ska ta fram en ädelostliknande produkt baserad på svenskodlade åkerbönor och sojabönor. Lantmännen är också med i tävlingen och jobbar med att förädla svampprotein och Sveriges tekniska forskningsinstitut som vill utveckla en vegetarisk grillprodukt.

Ett urval av veganska restauranger

BOTTNARYD
•Open New Doors
Tokebo 1

ESKILSTUNA
•Kvass Bar & Råkök
Drottninggatan 8

GÖTEBORG
•Blackbird Vegankök & Bar
Stigbergsliden 3,
•Open New Doors
Norra Hamngatan, Tyska Bron

HALMSTAD
•Glada Grisen
Stenvinkelsgatan 3

HELSINGBORG
•RAW
Prästgatan 6

JÖNKÖPING
•Kafé Braheparken
Kyrkogatan 16

KIVIK
•Mandel & Målla
Eliselundsvägen 49 C

LUND
•Cashew Vegan Kitchen
Kyrkogatan 21

MALMÖ
•Kafé Agnez
Agnezgatan 11,
•Kao’s
Föreningsgatan 37,
•Vegegården
Rörsjögatan 23,
•The Vegan Bar
Södra Skolgatan 45

NORRKÖPING
•Trottoarbaren
Tunnbindaregatan 37

STOCKHOLM
•Lao Wai
Luntmakargatan 74
•Hermans
Fjällgatan 23
•The Plant
Götgatan 132

Källa: Restaurangernas uppgifter samt Veganistan.se, Vegosvar.se och Vegangoteborg.se

Jenny tipsar:

Lilla Sverigebyn

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV