Radar · Nyhet

Malmö ska arbeta för fler fossilfria fonder

Enligt en utredning beräknas Malmö stad kunna divestera sina stiftelsemedel till år 2018. Men de kan också nå målet tidigare.

– Vi ska arbeta för att vi i samarbetet Klimatkommunerna ska lägga mer tryck på branschen att ta fram fler fossilfria fonder. Då kan det gå ännu snabbare, utlovade Karolina Skog, kommunalråd för MP.

Det har länge pågått en politisk strid i Malmö stad om ifall man ska kunna flytta över placeringar, främst två miljarder kronor som de förvaltar för ett hundratal stiftelser, till fossilfria fonder.

Vid två tidigare tillfällen, 2013 och 2015, har det blivit stopp då det funnits för få fondalternativ som uppfyller de lagkrav som ställs på stiftelsemedel.
Men nu vill Malmö gå vidare med nya riktlinjer som säger att de ska välja fossilfritt om det uppfyller krav på kostnad, avkastning och risk.
Muntligt är det uttalat att Malmö ska ha nått målet att ha divesterat till 2018. Men det finns de som vill att årtalet sätts på pränt.
Fossil Free Sverige lämnade tillsammans med en grupp organisationer över mer än 1 100 underskrifter till kommunfullmäktige förra veckan med krav på skärpt arbete i frågan. Anders Skans i Vänsterpartiet försökte också föra in ett återrapporteringskrav under torsdagens möte för att inte frågan skulle glömmas bort. Men ingen av dem fick gehör.

– När man pratar om vapen-, sprit- och tobaksindustrin så är det inga undantag, där har vi sagt att man inte ska ha det. Men det vill man inte säga om de fossila tillgångarna, säger Anders Skans.

Samma kväll tog också Köpenhamn stad ett liknande beslut när de bestämde sig för att göra sig av med alla fossila aktier i sin investeringsfond. Totalt uppgår fonden till 6,9 miljarder danska kronor.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV