Radar · Nyhet

Indien går till val mitt under svår torka

Indien plågas just nu av akut vattenbrist i kombination med 40-gradig hetta. Jordbruket är lamslaget, grundvattenmagasinen tömda och uppemot 100 indier uppges ha dött. Kritik riktas mot regeringen men även mot privatägda industrier som kontrollerar brunnar.

2016 års torka beskrivs som den värsta på flera år och har enligt regeringens egna siffror drabbat 330 miljoner indier. 15 procent av Indiens BNP är dessutom knuten kring jordbruk och nära 70 procent av landets 1,3 miljarder invånare är småskaliga bönder. Därför väntas torkan landa i röda arbetslöshetssiffror i kölvattnet av havererade jordbruk.

– Regeringen säger att det ska komma tåg med vatten varje dag, men vi får bara vatten en gång i veckan, säger Haribhau Kamble, invånare i Maharashtra i västra Indien, till nyhetsbyrån Reuters.

Den indiska regeringen har nu ställts inför krav att skynda på med olika bevattningsprojekt runtom i landet, samt att gå till botten med tunga industriers kontroll över brunnar och dammar som annars inte kommer allmänheten till del.
Regeringen, ledd av premiärminister Narendra Modi, instiftade redan före torkans utbrott en rad försäkringssystem för landets miljontals bönder, men hittills har endast en av fem anslutit sig till försäkringssystemet för småskaliga bönder.

– Vi behöver en permanent lösning på torkan, sa premiärminister Narendra Modi för några veckor sedan.

Indien står inför landsomfattande val, och vattenfrågan tros bli en het fråga och politisk slagträ för de olika partierna under valrörelsen. Nio miljoner bönder uppges ha lite eller ingen tillgång alls till vatten i det jordbruksdominerade Maharashtra. Bara under 2016 har minst 200 bönder begått självmord i delstaten, uppger The Guardian.