Energi · Syre tipsar

Vegogrilla i vårsolen

UPPDATERAD Gillar du att grilla? Här får du gröna grilltips, både enkla och mer
avancerade.

Grillad rödlök

Du behöver:
• 4 färska rödlökar
• 1 dl flytande dadelsirap
• 1 dl olivolja
• grovsalt
• färsk timjan
• svartpeppar

Gör så här: Gör ett kryss med kniven i toppen av varje lök och skär av lite av roten så lökarna kan stå upp. Ställ löken på ett foliepapper som är insmort med olivolja. Häll dadelsirap och olivolja i snitten och på lökarna. Salta och peppra.

Vik ihop folien. Grilla paketen tills lökarna är mjuka. Strö över färsk timjan och kanske lite mer dadelsirap och olivolja. Om du är försiktig med folien går den att skölja av och återanvända.

 

Foto: Morguefile

Grillade majskolvar

Du behöver:
• majskolvar (färska är godast, men frysta går också bra)
• olja
• salt
• Liquid smoke (om du vill)
• vitlök (om du vill)

Gör så här: Blanda olja, salt, en droppe Liquid smoke eller två och en pressad vitlöksklyfta i en burk och skaka om. Pensla majskolvarna med oljan.

Låt elden brinna ner till glöd, eller tills det bara brinner lite. Om majskolvarna är frysta kan de ligga och tina i närheten av elden under tiden. Lägg dem sedan på grillgallret. Vänd dem när en sida har fått stekyta. Grilla långsammare om de är frysta, så de inte är kalla inuti när de är klara utanpå. Pensla gärna med oljeblandningen en gång till när majskolvarna är klara.

 

Man kan lägga majskolvarna vid sidan av elden i väntan på att den ska brinna ner. Malin Bergendal

Grillade auberginer

Du behöver:
• auberginer
• olja
• salt

Gör så här: Blanda olja och salt och häll i en plastpåse. Skär auberginerna i skivor på längden eller tvären. Du kan också skära dem i klyftor på längden och skära skåror i klyftorna.

Lägg auberginebitarna i påsen med olja. Låt dem ligga i minst en halvtimme. Vänd på påsen ibland så att hela auberginerna drar åt sig olja.

Det gör inget om det fortfarande brinner när du börjar grilla. Om skalet blir bränt kan du ta bort det. Grilla tills auberginerna är mjuka och börjar bli mosiga – men inte så mosiga så att de ramlar genom grillgallret.

 

Grillad aubergine med flingsalt. Jan-Erik Henriksson/TT

Grillad tofu med lökdressing

Marinerad tofu
• 500 gram fast tofu
• 4 vitlöksklyftor, fint rivna
• 4 msk ingefära, fint riven
• 2 msk mörk sojasås
• 2 msk agavesirap
• 1 dl olivolja
• 1 msk sambal oelek

Lökdressing
• 1,5 dl finhackad vårlök, rödlök eller gul lök
• 1,5 dl sojayoghurt
• salt och svartpeppar

Marinerad tofu
Skiva tofun i tjocka skivor. Blanda ihop rivna vitlöksklyftor, riven ingefära, sojasås, agavesirap, olivolja och sambal oelek. Häll ner marinaden i en plastpåse tillsammans med tofun och blanda runt försiktigt så att all tofu täcks. Låt marinera i minst 30 minuter, gärna längre.

Lökdressing
Blanda ihop finhackad lök och sojayoghurt. Krydda med salt och peppar.

 

Sallad med grillad portobellosvamp

Du behöver:
• 2 portobellosvampar
• 4 tomater
• 1 rödlök
• 1 msk olivolja

Till dressingen
• 1 msk rödvinsvinäger
• 1 msk dadelsirap
• 2 msk olivolja

Gör så här: Skär bort foten och dela svampens hatt. Dela foten på längden och skiva. Skiva tomaterna. Skala och skär rödlöken i ringar. Fräs svampfoten och rödlöken i olja. Blanda samman vinäger, dadelsirap och olja och vänd ner i lökblandningen.

Pensla svamphattarna med olivolja och grilla cirka 2 minuter på varje sida. Krydda med salt och peppar. Lägg tomatskivorna på svampen och toppa med löksalladen.

Grilla svamphattarna ett par minuter på varje sida. Malin Bergendal

Grillad grön sparris med pinjenötter

Du behöver
• 250 gram grön sparris
• 1,5 msk olivolja
• lite flingsalt
• 1 msk pinjenötter

Gör så här:
Skär av den nedersta delen av sparrisen, cirka en centimeter. Pensla sparrisen med olja och grilla den sedan i cirka två minuter. Rosta pinjenötterna i torr stekpanna eller i lite aluminiumfolie eller något annat eldfast på grillen. Servera sparrisen med pinjenötter, flingsalt och lite olivolja att ringla över.

Foto: Morguefile

Tänk på det här

• På kommunens hemsida kan du hitta information om eventuella eldningsförbud.
• Om du grillar i naturen, se till att välja platser där du inte skadar något. Se till att elden har slocknat när du lämnar den.
• Var försiktig med aluminiumfolien, så kan du använda den igen.
• Undvik gasolgrill, engångsgrill och så kallat ”tändklart” kol. Gasolgrillen drivs med fossilt bränsle och i engångsgrillar och tändbart kol brukar paraffin ingå.