Radar · Nyhet

Opinionssvagt vänsterparti går till kongress

I helgen samlas Vänsterpartiet för kongress i Örebro. En kongress som väntas präglas av antirasism, klimat och arbetsmarknadsfrågor. Men Syre talar med partimedlemmar som tycker att partihjärtat borde vädras.

Första maj i Skärholmens centrum. Vänsterpartiet bjuder på kaffe och kakor vid ett vingligt bord mellan tunnelbanepassagen och en bingohall. Sebastian Wiklund, Vänsterpartiets gruppledare i Stockholms stadshus, talar om södra Stockholms utmaningar: bostadsbrist, arbetslöshet och en känsla av avstånd till den politiska makten.

– Det här är saker vi måste fixa, och som vi bäst fixar tillsammans, säger han.

Solen skiner över Skärholmen, men inte över Vänsterpartiet. Trots den senaste tidens turbulens inom S-MP-regeringen har Vänsterpartiets opinionssiffror inte förbättrats, tvärtom. I april uppvisade vänsterblocket sina sämsta siffror sedan 1979, enligt DN/Ipsos. Inalles samlar S-MP-V endast 36,2 procent av väljarna. Och Vänsterpartiet 7,1, en liten minskning sedan föregående månad.

– Det är konstigt, säger en partiaktiv i Skärholmen. Vi borde ha lyft med tanke på den senaste tidens skandaler.

Varför de inte gjort det är en annan fråga, menar hen. Avhoppade MP-ministrar och nominerade till MPs partistyrelse samtidigt som Vattenfall aviserat och fått regeringsokej för en försäljning torde ha bjudit Vänsterpartiet, som varit tydliga i sin kritik mot exempelvis statliga Vattenfalls vilja att inte behålla kolfyndigheterna i marken, på ett uppsving.

Trots den politiska kräftgången i opinionsfårorna var partiledaren Jonas Sjöstedt optimistisk under sitt förstamajtal i Malmö:

– Vad någon väljer att göra när vinden vänder säger mycket om vem man är. De här förändringarna har gjort Vänsterpartiet ännu viktigare. I riksdagen är vi ensamma, men utanför riksdagens väggar har vi många vänner. Tillsammans står vi upp för asylrätten och vi står upp för att alla som bor i Sverige ska ha samma rättigheter. Vi slänger inte ut våra principer när en svår situation uppstår, det är precis då de behövs allra mest.

En kongressdeltagare som Syre talar med i vimlet framför partisekreteraren Aron Etzlers förstamajtal i Kungsträdgården anser att partiet har en hel del internpolitik att ta hand om.

– Vi måste på allvar diskutera åsiktsfriheten inom Vänsterpartiet. Ta bara frågan med tendensfriheten. Just nu är det ganska syrefattigt, säger personen, som vill vara anonym, till Syre.